Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Thingyfy chce vrátiť digitálnu fotografiu späť k základom

Thingyfy chce vrátiť digitálnu fotografiu späť k základom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nikon raz uviedla, že fotograf je len taký dobrý, ako vybavenie, ktoré používa a dobré objektívy sú nevyhnutné pre fotografovanie. Nie je to tak úplne pravda, pretože fotograf s dobrým okom dokáže pracovať aj so základným vybavením. Aj to viedlo kanadskú spoločnosť Thingyfy k oživeniu jednoduchého čara fotografovania s dierkovou komorou (pinhole), keď uviedla sériu širokouhlých sklenených objektívov Pinhole Pro S pre moderné digitálne fotoaparáty.

Séria S kráča v úspechu pôvodného objektívu spoločnosti Thingyfy s názvom Pinhole Pro zo začiatku tohto roka. Výrobca reaguje na spätnú väzbu od zákazníkov a preto sa rozhodol vytvoriť túto širokouhlú verziu objektívu.

Fotenie dierkovou komorou je staré ako len pamäť siaha, funguje na princípe toho, že svetlo prechádza cez malú dierku v škatuli, stane, obrazovke alebo dokonca cez miestnosť a vykresľuje prevrátený farebný obraz na opačný stranu povrchu. V dierkovacom fotoaparáte je tento obraz vystavený 35 mm fotografickému filmu a produkuje nádherne vyzerajúce fotky z čias dávno minulých.

Objektívy Thingyfy Pinhole Pro S prinášajú dierkové fotografovanie pre moderné digitálne fotoaparáty.

Pridaním objektívu Pinhole Pro S na moderný digitálny fotoaparát je podľa výrobcu možné dosiahnuť „ohromujúce a nadčasové“ fotografie či videá s podobným retro vzhľadom. Spoločnosť Thingyfy používa roboticky ovládané mikro vrtáky pre vytvorenie presného otvoru pre dieru, čím sa dosiahne optimálna kvalita obrazu. Vďaka tejto technológii sa v prípade objektívu Pinhole Pro S podarilo dosiahnuť zorné pole až 120 stupňov z otvoru s priemerom len 0,14 milimetra.

K dispozícii sú dve verzie objektívu Pinhole Pro S v ohniskových dĺžkach 11 mm a 37 mm.

Objektívy Pinhole Pro S sú vyrábané v ohniskových dĺžkach 11 mm a 37 mm a sú navrhnuté tak, aby podporovali až sedem rôznych typov bajonetov, vrátane systémov Nikon F, Canon EF, Sony E a Fuji X. Model objektívu Pinhole Pro S11 je vhodný pre bezzdrkadlové fotoaparáty. Má priemer 58 milimetrov a jeho zorný uhol je 120 stupňov. Model Pinhole Pro S37 má priemer dierky 0,26 milimetra a bol navrhnutý pre DSLR / SLR fotoaparáty, ktorým prinesie zorné pole 60 stupňov.

Spoločnosť Thingyfy spustila start-up kampaň na portáli Kickstarter a už sa jej podarilo niekoľko násobne prekročiť hranicu požadovaných 10 000 kanadských dolárov. Objektív sa dá získať za 65 CAD (asi 43 EUR) a ak všetko pôjde podľa plánu, dodávka by mala odštartovať v marci 2018.

Objetkívy Pinhole Pro S podporujú až sedem rôznych typov bajonetov, vrátane systémov Nikon F, Canon EF, Sony E a Fuji X.