Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Spark ponúka až tri spôsoby ovládania vášho fotoaparátu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred niekoľkými rokmi spoločnosť Alpine Labs vytvorila mobilnú aplikáciu Pulse, ktorá používateľom umožňuje na diaľku ovládať DSLR fotoaparát prostredníctvom svojho smartfónu či tabletu. Teraz sa výrobca pochválil vlastným zariadením s názvom Spark, ktoré umožní fotoaparát ovládať na diaľku nielen prostredníctvom aplikácie, ale aj ďalšími dvomi spôsobmi.

Zariadenie Spark sa montuje na držiak pre externý blesk, no ak ho používateľ dá z fotoaparátu dolu, môže ho použiť ako klasický káblový diaľkový ovládač pre aktiváciu spúšte. To môže prísť vhod pri dlhodobých expozíciách bez toho, aby sa používateľ dotýkal fotoaparátu, alebo pre snímanie časozberných záberov. V druhom prípade potom stačí používateľovi podržať tlačidlo na zariadení Spark a počet LED zábleskov a zvukových pípnutí indikuje počet sekúnd, ktoré prejdú medzi expozíciami.

Zariadenie Spark od spoločnosti Alpine Labs slúži ako diaľkový ovládač fotoaparátu s tromi možnosťami využitia.

Spark ako samostatný nástroj pre diaľkové ovládanie môže byť použitý aj ako bezdrôtová spúšť. So vstavaným snímačom vo fotoaparáte komunikuje prostredníctvom infračerveného prenosu, ktorého dosah od fotoaparátu je až do vzdialenosti 9 metrov. Takéto riešenie je dobré napríklad pri snímaní selfie fotografií alebo fotografovanie voľne žijúcich zvierat.

Posledný spôsob využitia zariadenia Spark vyžaduje už jeho montáž na držiak pre externý blesk na fotoaparáte. Potom dokáže komunikovať s používateľovým smartfónom pomocou bezdrôtového Bluetooth pripojenia do vzdialenosti až 30 metrov. V tomto nastavení sa mobilná aplikácia pre operačné systémy Android a iOS dá použiť pre funkcie, ako je napríklad časozberné snímanie, dlhé expozície a snímanie záberov vo formáte HDR. Z jedného smartfónu sa pritom dajú ovládať až tri fotoaparáty naraz.

Spark sa montuje na držiak pre externý blesk.

Zariadenie Spark by malo byť kompatibilné so širokou škálou fotoaparátov, vrátane populárnych modelov od spoločností Sony, Fujifilm, Hasselblad, Pentax, Olympus, Canon či Nikon. Na jedno nabitie batérie by pritom Spark mal vydržať pracovať viac ako 2 000 hodín. Pre záujemcov je už k dispozícii na stránke výrobcu za cenu 74 dolárov.

Zariadenie Spark by malo byť kompatibilné so širokou škálou fotoaparátov, vrátane populárnych modelov od spoločností Sony, Fujifilm, Hasselblad, Pentax, Olympus, Canon či Nikon.