Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úsporná chladnička LG InstaView Door-in-Door je plná šikovných technológií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priznajme si to, kto z nás neotvára dvierka na chladničke aj viackrát denne? Predstavte si, že podľa prieskumov je to v bežnej domácnosti až 79 krát denne. Môže to však viesť k vysokým únikom chladu a k vyšším energetickým nárokom, ktoré sú spojené s opätovným vychladením vnútorného priestoru chladničky. Vývojári z LG však na tento problém našli odpoveď, ktorá sa spolu s ďalšími užitočnými technológiami ukrýva v chladničkách InstaView Door-in-Door.

Ako už názov napovedá, ide o modely, ktorých dvere na pravej strane obsahujú ešte menšie dvierka. Vďaka skladovaniu najčastejšie používaných potravín v tomto priestore je možné dosiahnuť výrazné zníženie úniku chladného vzduchu.

„Tak je to 41 percent úspory toho chladu, ktorý je v chladničke. Tým, že otvárate len jednu štvrtinu, dá sa povedať, tej celkovej plochy, cez ktorú to môže vonku unikať,“ vysvetľuje pán Roman Šípoš, LG Electronics CZ & SK.

Dobu, počas ktorej je chladnička otvorená pri rozhodovaní sa, čo si z nej vyberieme, môže pomôcť skrátiť aj technológia InstaView. Malé dvierka majú totiž v sebe navyše zabudovaný panel zo zrkadlového dymového skla. Ten používateľovi jednoduchou aktiváciou umožní nazrieť do chladničky bez toho, aby ju musel otvárať.

„Je to sklo, ktoré pri zaklepaní rozsvieti ten interný priestor chladničky a vy máte tú možnosť sa rozhodnúť alebo zorientovať sa skôr predtým, než vstupujete do tej chladničky a šetríte čas a šetríte tú energiu,“ dodáva pán Roman Šípoš, LG Electronics CZ & SK.

K úspore elektrickej energie pri chladení a mrazení prispieva aj lineárny invertorový kompresor, ktorého konštrukcia prináša aj ďalšie výhody.

„Vo vnútri nedochádza k žiadnemu točivému pohybu. Pohyb je úplne priamočiary, alebo teda lineárny, s minimálnym trením. To úplne ovplyvňuje energetickú účinnosť, hlučnosť a samozrejme opotrebovanie kompresoru. Takže v skratke môžeme povedať, že LG lineárny invertorový kompresor je úspornejší, tichší a odolnejší,“ hovorí pán Jiří Bochníček, LG Electronics.

Chladnička LG InstaView Door-in-Door.

Efektivita lineárneho kompresora sa odzrkadlila aj na rýchlom chladení a mrazení potravín. Používa sa jeden okruh, s oddelenou reguláciou teplôt. Vývojári z LG však nezabudli ani na technológie, ktoré pomáhajú udržať potraviny dlhodobo čerstvé a chutné.

„Je to chladenie bez námrazy s rozšírenou cirkuláciou vzduchu. Takže chladný vzduch do každého kúta chladničky, rovnomerná teplota. Potom sú to inteligentné zásuvky s nastavením vlhkosti, čo je najmä dobré pre dlhú životnosť alebo dlhú čerstvosť zeleniny a ovocia.“

Chladničiky InstaView Door-in-Door sú tiež vybavené úzkym výrobníkom ľadu, ktorý je vstavaný vo dverách. No nielen kvôli tomuto riešeniu sa LG podarilo dosiahnuť poriadny úložný priestor.

„Je to predovšetkým vďaka použitiu špeciálnej izolácie, ktorá je veľmi tenká. To znamená, dokázali sme zoštíhliť steny chladničky a maximálne využiť vnútorný objem. Iba pre predstavu, rozprávame sa o čistom objeme 601 litrov,“ dopĺňa hovorí pán Jiří Bochníček, LG Electronics.

LG si nový model chladničky prinieslo aj na novinárske podujatie do Prahy a tak sme boli zvedaví, aké funkcie najviac zaujali novinárov.

„Tá možnosť zistiť, čo a kde sa v tej chladničke nachádza je výborné z toho dôvodu, že to šetrí energiu,“ hovorí pani Denisa Olšavská, Marianne bydlení.

„Väčšina ľudí, že ide okolo chladničky ja skôr premýšľa, ja neviem, u mňa teda je to skôr, čo si dám na pitie, mám na niečo chuť. A keď tam zaklepe, tak si trebárs ujasní, či chce džús, kolu alebo si dá pohár vína,“ hovorí pani Helena Novotná, Style magazín.

Vývoj nikdy nespí a tak viacerí výrobcovia vyvíjajú ďalšie nové technológie, ktoré nám v budúcnosti rozhodne ešte viac uľahčia život. No a možno sa im podarí naplniť podobné želania používateľov.