Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kamera Clips využíva strojové učenie pre snímanie dôležitých momentov

Kamera Clips využíva strojové učenie pre snímanie dôležitých momentov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V dnešnej digitálnej dobe je zrejme najväčšou výzvou pre nadšencov fotenia a nakrúcania videí práve triedenie a výber toho správneho obsahu z veľkého množstva zachytených záberov. Nová kamera Google Clips má za cieľ túto dilemu úplne odstrániť tak, že prostredníctvom umelej inteligencie určí momenty, ktoré by mali byť v prvom rade zachytené.

Moderné smartfóny disponujú kvalitnými kamerami a majú už aj dostatok úložného priestoru. Otázkou je teda, prečo by niekto potreboval druhú mobilnú kameru s podobnými vlastnosťami? Podľa spoločnosti Google by tým dôvodom mala byť umelá inteligencia, ktorá pomocou strojového učenia dokáže rozpoznať tie momenty v našom živote, ktoré sú pre nás dôležité, takže nám umožní si ich slobodne užívať, zatiaľ čo ich ukladá do fotografických spomienok. 

Kamera Google Clips sa dá položiť na rovnú plochu alebo pripevniť k nejakému objektu.

Kamera Google Clips je určená pre každodenné využitie, kde sa môžu objaviť spontánne momenty, ktoré by chcel používateľ zachytiť, no nemá čas alebo práve v tom okamihu nemá po ruke svoj smartfón. Kamera sa dá položiť na rovnú plochu alebo pripevniť k nejakému objektu, napríklad na operadlo stoličky. Ako náhle ju používateľ zapne, zostáva v strehu a sleduje okamihy pre zachytenie, či už je to rozpoznateľná tvár alebo stabilný a jasný pohľad na scénu.

Kamera Google Clips využíva technológiu strojového učenia a po zapnutí sleduje okolie a hľadá okamihy pre zachytenie, ako je rozpoznanie tváre alebo stabilná a jasná scéna.

Momenty sú zachytené ako krátke videoklipy v dĺžke len niekoľkých sekúnd, ktoré sa synchronizujú so spárovaným smartfónom s operačným systémom Android alebo iOS. S pomocou mobilnej aplikácie si používateľ môže uložené zábery editovať, ukladať alebo vymazať. Jednotlivé snímky sa dajú z videí vytiahnuť a uložiť ako fotografie vo vysokom rozlíšení. Vďaka technológii strojového učenia sa pritom kamera zdokonaľuje v čase pri rozpoznávaní tvárí.

Spoločnosť Google zatiaľ neurčila dátum vydania, no kamera Clips by sa mala údajne na trhu objaviť čoskoro. Jej cena bola stanovená na 249 dolárov.

Momenty sú zachytené ako krátke videoklipy v dĺžke len niekoľkých sekúnd, ktoré si používateľ v mobilnej aplikácii môže editovať, ukladať alebo vymazať.