Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG prináša množstvo inovatívnych zariadení a spotrebičov pre modernú domácnosť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejský výrobca LG je rozhodne priekopníkom zobrazovacej technológie OLED a tak si ju priniesol aj na výstavu IFA 2017, kde ukázal ako ju dokázal zakomponovať aj do nového mobilu V30. No okrem toho si so sebou Juhokórejci priniesli aj ďalšie inovatívne technológie, ktoré ich vývojári zakomponovali do rôznych zariadení a spotrebičov pre inteligentnú domácnosť.

Technológia OLED sa okrem verného zobrazenia farieb vyznačuje aj tým, že televízory sú mimoriadne tenké. V prípade modelu LG OLED W sa však vývojárom dokonca podarilo hrúbku televízora po celej jeho ploche stlačiť pod 4 milimetre. Obrazovka tak takmer splýva so stenou a mohla by sa prirovnať k oknu do domácej zábavy.

„Televízor ako taký je len obrazovkou. Všetka elektronika a výpočtové operácie sa dejú v samostatnej jednotke, soundbare, ktorý je pripojený nenápadným tenkým káblom,“ popisuje pán Ken Hong, LG Electronics.

OLED televízory od LG neunikli ani pozornosti svetovej asociácie EISA, ktorá sa už po šiesty krát v rade rozhodla týmto modelom udeliť najvyššie ocenenie za ich kvalitu zobrazenia a široký pozorovací uhol.

OLED je nepochybne jednou zo zobrazovacích technológií budúcnosti. Napriek tomu producent nezabudol ani na tých konzervatívnejších používateľov. V tomto smere stále vylepšuje aj technológiu LCD a preto nemohla na výstave IFA 2017 chýbať ani jeho technológia Nano Cell.

„Na vysvetlenie je to náročná technológia. No v podstate je to LCD panel s takzvaným nano filtrom, ktorý využíva nano častice pre čo najvernejšiu reprodukciu farieb. Vďaka tejto technológii sú farby mimoriadne sýte, jasné a ostré.“

Nové moderné televízory sa zlepšujú aj v zobrazovaní detailov, zvlášť v tmavých a svetlých scénach. Technológia sa nazýva High Dynamic Range, alebo aj HDR. LG sa v tejto oblasti spojilo so spoločnosťami Technicolor a Dolby. Výsledkom spolupráce je optimalizácia farebného podania a podpora viacerých formátov HDR, ako sú napríklad Dolby Vision, HDR10 či HLG. V budúcnosti pritom LG plánuje do svojich televízorov implementovať aj technológiu Advanced HDR od firmy Technicolor.

Televízor LG Signature OLED W.

V rámci ďalšej spolupráce, tentoraz medzi LG a známym výrobcom Bang & Olufsen, vznikol úplne nový televízor BeoVision Eclipse. V audio oblasti si však LG rieši aj vlastné veci. V Nemecku tak predviedol inovatívny bezdrôtový reproduktor PJ9, ktorého jedna časť doslova levituje, teda vznáša sa na základňou so subwooferom.

Tohtoročná IFA sa však niesla aj v duchu reproduktorov, do ktorých výrobcovia integrovali funkcie hlasového ovládania pomocou najznámejších digitálnych asistentiek, ako je Alexa od Amazonu alebo Google Assistant. Aj LG má v tomto smere reproduktor, pomocou ktorého si používatelia hlasovým povelom vedia pustiť obľúbené piesne či program na svojom televízore.

V tomto roku je po novom aj so všetkými inteligentnými domácimi zariadeniami výrobcu kompatibilný práve Google Assistant, a to cez zariadenie Google Home alebo cez kompatibilný smartfón. No aj k nemu sa dá pristupovať prostredníctvom inteligentnej brány SmartThinQ Hub, ktorá je zároveň centrom a tiež reproduktorom.

Podľa vízie LG však hlasoví asistenti môžu okrem identity získať aj svoju vlastnú tvár a tak sa popri reproduktoroch budú objavovať aj inteligentné roboty, ktoré by používateľom mohli pomôcť s lepšou adaptáciou s modernými technológiami.

„Je to novinka, ktorú sme nazvali jednoducho Hub Robot. Prebrali sme koncept digitálnej asistentky a premenili ju na osobnosť. Inými slovami má tvár, oči a dokáže sa pohybovať,“ dodáva pán Ken Hong, LG Electronics.

Inteligentnú domácnosť však budú tvoriť aj inteligentné domáce spotrebiče. Chladnička LG InstaView Door-in-Door v sebe spája hneď viacero technologických inovácií. Je štvordverová, vďaka čomu pri vyberaní potravín neunikne toľko chladného vzduchu, ako pri bežných chladničkách. Navyše si používatelia môžu dva krát poklepať na zrkadlové dvierka, ktoré sa spriehľadnia a ukážu obsah vo vnútri chladničky. Ku komfortu prispieva aj implementácia digitálnej asistentky Alexa od Amazonu či funkcia otvárania chladničky prisunutím nohy pod jej dvierka.

LG pripomenulo aj modelový rad práčok TWINWash rôznych veľkostí, od širokých vysokokapacitných až po varianty štandardných rozmerov. Všetky modely TWINWash pritom spája výhoda možnosti prania dvoch dávok špinavej bielizne naraz v separátnych bubnoch, aj s možnosťou duálneho plákania a žmýkania.

K starostlivosti o oblečenie svojou mierou prispeje aj spotrebič s názvom Styler. Ten je primárne určený pre osvieženie a navoňanie odevov. Práčky TWINWash a Styler pritom spája para, ktorá je pre LG prioritou a to aj preto, že rieši problémy alergikov.

No nemenej dôležitou novinkou, ktorá sa ukázala svetu, bol smartfón LG V30. Okrem OLED displeja si prináša veľmi zaujímavé inovácie pre tých, ktorí s telefónom radi nakrúcajú videá. No viac si o ňom povieme v samostatnej reportáži.