Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 51

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Spoločnosť Caterpillar sa rozhodla investovať do austrálskej spoločnosti Fastbrick Robotics, aby urýchlila vývoja robotického systému Hadrian X. Ten dokáže automatizovane vymurovať rodinný dom počas troch dní. Ako podklad slúži 3D CAD model projektu a robot, s 30 metrov dlhým ramenom, podľa neho sám automaticky reže a ukladá až 1000 tehál za hodinu. Pri skladbe pritom berie do úvahy otvory pre okná a dvere, no tiež miesta pre elektroinštaláciu a rozvod vody a kúrenia. Počas murovania cez hlavu robotického ramena prúdi tenké maltové lôžko alebo iné spojivá. Prvá komerčná verzia robota by pritom mala byť k dispozícii už do konca tohto roka.

Cestovatelia a dovolenkári sa pravidelne stretávajú s elektrickými zásuvkami s rôznym napätím a výstupmi, a tak by v ich batožine určite nemal chýbať všestranný adaptér. Jedným z riešení je aj nový cestovný adaptér s názvom Passport, ktorý obsahuje vstavanú elektrickú poistku. Tá je unikátna v tom, že po výboji elektrického prúdu sa dokáže automaticky vynulovať. Adaptér Passport je pritom kompatibilný s elektrickými zásuvkami vo viac ako 150 krajinách sveta. Súprava posuvných ovládačov po boku pomáha vysunutiu tých správnych koncoviek a pre nabíjanie mobilných zariadení sú k dispozícii až štyri USB porty.

Všestranný cestovný adaptér Passport.

Elektrická zubná kefka Amabrush sa od iných líši už na prvý pohľad. Je zložená z antibakteriálneho silikónového náustku s radom šikmých čistiacich štetín, ku ktorému sa pomocou magnetu pripája jednotka s motorčekom. Po aktivácii jednotky sa štetiny v ústach rozvibrujú v rôznych frekvenciách a v rovnakom čase, cez kapsulu v jednotke, prúdi do úst presné množstvo zubnej pasty. Vďaka tomuto systému celé čistenie zubov netrvá viac ako 10 sekúnd. Kefka Amabrush by podľa vyjadrenia jej tvorcov mala simulovať takzvanú Bassovu techniku čistenia zubov, ktorú odporúčajú aj zubní lekári.

Inteligentný prsteň Token je vybavený prenosovými technológiami NFC a Bluetooth a používateľom tak prináša nové inovatívne spôsoby interakcie. Prostredníctvom prsteňa sa dajú vykonávať bezkontaktné platby kreditnými kartami MasterCard a Visa, alebo sa používateľ môže bezpečne prihlásiť do svojho počítača s operačným systémom Windows. Pomocou sprievodného zámku Token Door Lock však môže Token fungovať aj ako kľúč od domu. Po inicializácii a nastavení systému výrobcom dokonca prsteň dokáže nahradiť kľúče od automobilu.