Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 50

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Asi už nejeden z vás zažil počas leta situáciu, pri ktorej mu takmer zhoreli chodidlá na horúcom piesku. A určite poznáte aj taký plážový tanec, ktorí mnohí predvádzajú, keď sa snažia dostať v Chorvátsku do mora pomedzi kamene na pláži. Jednoducho naše chodidlá sú citlivé a vedia to aj talianski vývojári. A práve preto prichádzajú so zaujímavou nalepovacou obuvou.

Talianski vývojári sa rozhodli vytvoriť inovatívnu ochranu chodidiel Nakefit v podobe hypoalergénnych elastických lepiacich podložiek. Tvorcovia tvrdia, že podložky dodávajú jemnú ochranu proti horúcim povrchom, ako je piesok, alebo pri chôdzi na drsnom povrchu, ako je dlažba či skaly. Podložky Nakefit sú vodotesné, takže aj počas kúpania by mali zostať pevne prilepené na chodidlách používateľa. Odolajú aj horúcej saune a dajú sa nosiť aj namiesto klasickej obuvi. Toto netradičné riešenie by mohlo osloviť aj nadšencov vodných športov, ktorí s podložkami nestratia citlivosť, no zároveň si chránia chodidlá.

Ochranné nalepovacie podložky na chodidlá Nakefit.

Počas zberu cukrovej trstiny musí vodič prispôsobiť rýchlosť nákladného vozidla rýchlosti kombajnu, pričom musí ešte dávať pozor aj na to, aby sa počas jazdy neničili okolité mladé plodiny. Automobilka Volvo sa rozhodla pomôcť brazílskym poľnohospodárom a spustila testovanie autonómneho systému pre zber cukrovej trstiny. Samostatné riadenie nákladného vozidla je vyriešené dvojicou gyroskopov a GPS systémom. Tieto technológie udržiavajú vozidlo na vytýčenej trase s maximálnou odchýlkou len do 25 milimetrov. Vodič môže automatizovať rýchlosť vozidla pomocou tempomatu, alebo v prípade potreby vie vozidlo manuálne zrýchliť či pribrzdiť.