Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 49

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Leto to je nielen opaľovanie, plávanie, ale aj príjemné posedenie pri grilovaní mäska. Zrejme nie všetkých však baví rozpaľovať uhlie, či neustále sledovať zostatok plynu vo fľaši pre gril. A čo tak, keby sa pre grilovanie použili alternatívne zdroje, také Slnko? No jednu takú mobilnú kuchyňu v talóne máme. Nech sa páči, tu je.

Mobilný solárny sporák SolSource Sport môže síce svojim dizajnom pripomínať televízny satelit, no starostlivo navrhnutá geometria má za cieľ zachytiť dostatok slnečného svetla pre výrobu tepla s ekvivalentom k 1 000 wattovému výkonu. Kompaktné telo má priemer 80 centimetrov a váži len 4,5 kilogramu. SolSource Sport slúži pre grilovanie, vyprážanie či varenie jedál na rozličných miestach s dostatkom slnečného svetla. Do funkčnej podoby sa dá rozložiť už do piatich minút po vybalení. Teplotu varu pritom dosiahne za niekoľko sekúnd, a to až do maximálnej teploty 200 ° C.

Mobilný solárny sporák SolSource Sport.

Švédska spoločnosť NEVS využila výstavu CES Asia pre prezentáciu konceptu autonómnych vozidiel InMotion, ktoré by mohli vytvárať ekosystém zdieľaných mestských vozidiel. Koncept zaujal najmä svojim flexibilným usporiadaním sedadiel, ktoré sa môžu prispôsobiť osobitým požiadavkám cestujúcich. V súkromnom režime je sedadlo otočené smerom k presklenej stene automobilu, tak aby nebol cestujúci rušený. Spoločenský režim zase rozloží sedadlá tak, aby sa uľahčila konverzácia s ostatnými cestujúcimi. No a pracovný režim otáča všetky sedadlá oproti veľkému priehľadnému displeju na dverách vozidla. Ten môže poslúžiť pre prezentácie, konferenčné video hovory alebo čokoľvek iné, čo je na pracovnom programe, počas toho, ako vás vezie autonómny robotický taxikár.

Inteligentné brzdové svetlo Brake Free sa dá namontovať na akúkoľvek motocyklistickú prilbu bez nutnosti použitia nejakých nástrojov. Toto prídavné brzdové svetlo sa skladá zo stovky veľmi jasných LED diód a v jeho puzdre sa nachádzajú senzory akcelerometra a gyroskopu. Tie sú schopné zistiť, či motocykel spomaľuje, a to nielen pri aktivovaní bŕzd, ale aj pri brzdení motorom. Vyžarované svetlo z prilby pritom obsiahne pozorovací uhol 120 stupňov, takže by malo byť dobre viditeľné pre akéhokoľvek vodiča, ktorý je za motocyklom.