Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 48

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Asi nikoho neprekvapí, keď okolo neho cez cestu prefrčí skúter, hoci aj elektrický. Ale čo keby niečo ako skúter prefrčalo okolo vás aj vo vode. Teda konkrétne pod vodou. Znie to možno trošku divne, ale je to možné. Stále neveríte? Tak potom sa presvedčte sami.

WhiteShark MIX je najnovším prírastkom do rodiny strojov, ktoré sú označované ako podvodné skútre. Tie majú za cieľ používateľom pomáhať s pohybom pod vodnou hladinou pri potápaní či šnorchlovaní, vďaka čomu šetria ich sily. WhiteShark MIX váži len 2,9 kilogramu a ide údajne o najmenší podvodný skúter, aký bol doteraz vyrobený. Používateľa ťahá pod vodou konštantnou rýchlosťou okolo 5,6 km / h a jeho maximálna hĺbka ponoru je 40 metrov. Používatelia, ktorí si chcú svoje potulky pod vodnou hladinou aj zvečniť, si môžu ku skútru pripojiť aj akčnú kameru GoPro.

Stolný robot Q.bo One jenavrhnutý ako otvorená platforma pre malých aj veľkých tvorcov.

Stolný robot Q.bo One je navrhnutý pre deti, študentov, pedagógov, vývojárov a nadšencov robotiky. Robot sa k spotrebiteľom dostane ako súprava súčiastok, aby sa jeho používatelia mohli zoznámiť s vnútornou architektúrou. Jeho srdcom je mikropočítač Raspberry Pi 3, zatiaľ čo mikropočítač Arduino ovláda rôzne senzory. Vývojári každého veku môžu vytvárať aplikácie pre robota Q.bo One v programovacích jazykov Java, C++, PHP alebo Python, no začiatočníci tiež môžu siahnuť po jednoduchom programovacom jazyku Scratch. Otvorená softvérová a hardvérová platforma pre vývojárov pritom robotovi prinesie množstvo rozličných funkcií.

Vankúš Sunrise Smart Pillow môže používateľom poskytnúť prirodzenejší spôsob prebudenia prostredníctvom simulácie svitania. Poslúžia mu k tomu dva rady LED svietidiel, ktoré sú umiestnené po jeho okrajoch. Stačí keď si používateľ cez sprievodnú mobilnú aplikáciu nastaví čas budenia a môže sa ponoriť do pokojného spánku. Niekoľko minút pred samotným budíkom sa potom aktivujú LED svetlá, ktoré postupne prechádzajú od jantárovej červenej až po jasnejšiu žltú farbu. Keď nastane čas vstávania, reproduktory vo vankúši spustia prehrávanie hudby z prepojeného smartfónu. Aplikácia tiež sleduje kvalitu spánku počas noci.