Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG odhaľuje tajomstvá inteligentných domácich spotrebičov – 2. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letné počasie je v plnom prúde a spolu s ním aj vysoké teploty a to nielen vonku, ale aj v rozhorúčených domácnostiach. Schladiť vzduch na znesiteľnú teplotu nám pomáhajú klimatizácie, no popri tom netreba zabúdať ani na to, aký vzduch vôbec dýchame. Juhokórejský LG sa týmto oblastiam venuje už roky a tak sa v jeho portfóliu objavujú inovácie nielen pri inteligentných klimatizáciách, ale aj pri čističkách vzduchu. A keď sme už pri tom čistení, pozrieme sa aj na to, aké technológie sa vývojárom z Južnej Kórei podarilo dostať do práčky.

O príjemnú atmosféru v domácnosti by sa aj počas horúcich letných dní mohla doslova postarať inteligentná klimatizácia Whisen Dual Air Conditioner. Ako napovedá už jej názov, klimatizácia je zložená z dvoch otočných modulov s otvormi, cez ktoré do miestnosti prúdi chladný vzduch. Vďaka tomuto riešeniu sa dajú pri rôznej intenzite ochladzovať určité časti v domácnosti. No zabudovaný optický senzor prináša aj ďalšie zaujímavé možnosti.

„Dokáže detegovať, kde sa nachádzajú ľudia. Čiže ak sú v tejto oblasti, zavrie sa táto strana a keď sa nachádzajú v tomto priestore, zavrie sa druhá. Tým je možné ušetriť 50 percent energie. K energetickej efektivite prispieva aj duálny kompresor,“ vysvetľuje pani Jiyoung Kim, LG Electronics.

Toto zariadenie však nefunguje len ako klimatizácia. Dá sa využívať celoročne a postará sa aj o kvalitu ovzdušia v domácnosti.

„V lete je to klimatizácia, v zime ohrieva vzduch, no vie ho aj čistiť alebo zvlhčovať.“

K tomu všetkému vývojári pridali aj technológiu strojového učenia sa. Klimatizácia sa tak cez zabudovanú kameru dozvie o zvyklostiach v domácnosti a prispôsobí tomu svoj režim.

„Stroj sa môže naučiť, ktorú miestnosť nepoužívame. Vzduch ochladzuje len v miestach, ktoré sa bežne používajú, keďže sa o niečom takom dozvedel sám.“

Pre ľudí, ktorým záleží aj na tom, aký vzduch dýchajú, si výrobca pripravil čističku vzduchu PuriCare, ktorá sa vyznačuje inovatívnym 360 stupňovým dizajnom.

„Má otočný kruhový tvar, takže absorbuje vzduch zo všetkých strán. V hornej časti sa nachádza ventilátor, ktorý dodá čistý vzduch až do vzdialenosti 7,5 metra.“

Čističky vzduchu LG PuriCare.

Čistenie vzduchu má pritom na starosti špeciálny filtračný systém Total Care, ktorý čistí vzduch v niekoľkých fázach.

„V prvej fáze sa filtrujú veľké častice, ako napríklad prach alebo chlpy. Potom sa odstraňujú pachy vo vzduchu a v tretej fáze sa filtrujú mikroskopické častice, menšie ako 1 mikrometer. V štvrtej fáze sa zapojí ionizačný systém, ktorý sa postará o sterilizáciu vzduchu,“ dodáva pani Jiyoung Kim, LG Electronics.

Čistením sa zaoberá aj ďalší domáci spotrebič, ktorý je odnepamäti nevyhnutnou súčasťou nášho života. Ak ste typovali práčku, uhádli ste. Aj v tomto segmente sa k slovu dostali moderné technológie. Dôkazom toho je aj práčka Twin Wash, ktorá je rozdelená na hlavnú časť s veľkým pracím bubnom a malú časť s bubnom v spodnej časti práčky. Toto riešenie môže používateľom ušetriť čas aj energiu spojenú s praním špinavej bielizne.

„Môžete tak prať bielizeň separátne, no v rovnaký čas. Napríklad hore dáte svoje veci a dole vložíte detské oblečenie, alebo v rovnakom čase periete biele aj farebné veci,“ hovorí pán Sunny Kim, LG Electronics.

Vďaka technológii Direct Drive s motorom bez remeňa a kladiek sa vývojárom podarilo minimalizovať hlučnosť a vibrácie, ktoré vznikajú počas prania. Navyše sa tak predĺžila aj samotná životnosť motora.

O ekologické sušenie sa zase postará technológia TurboSteam, ktorá využíva teplú vodnú paru. Tá nielenže bielizeň vysušuje, ale znižuje aj riziko jej zrazenia či pokrčenia. Vodná para dokonca úspešne eliminuje alergény a škodlivé baktérie.

„Udržiavame teplotu nad 60 stupňov počas doby viac ako 30 minút. Vďaka tejto technológii môžeme baktérie zlikvidovať s úspešnosťou až 99,99 percenta,“ uzatvára pán Sunny Kim, LG Electronics.

Technologický vývoj teda naznačuje, že blízka budúcnosť sa bude niesť v znamení širokého spektra inteligentných domácich spotrebičov. V tomto smere nám už teraz niektoré z nich dokážu spríjemniť a hlavne uľahčiť každodenný život.