Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Otvorená platforma stolného robota pre malých aj veľkých tvorcov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotická spoločnosť Thecorpora zo španielskej Barcelony sa rozhodla vytvoriť nástupcu robota Q.bo, ktorý je určený pre deti, pedagógov, vývojárov a nadšencov robotiky. Na rozdiel od predchádzajúceho modelu je novinka s názvom Q.bo One pevne usadená na pracovnej ploche ako stolný robot, ktorý sa dá ľahko zostrojiť a jednoducho sa programuje.

Popisovaný ako roztomilý, expresívny a zábavný, stolný robot Q.bo One meria na výšku viac ako 400 milimetrov a je cielený na mladých študentov, ako aj na starších nadšencov robotiky. No niektoré navrhované aplikácie zahŕňajú aj možnosti využitia robota na hotelovej recepcii alebo na príjme pacientov v zdravotníckom zariadení. Robot bude dodávaný ako súprava súčiastok, aby sa jeho používatelia mohli naučiť, ako zostrojiť robota, ako bola navrhnutá jeho architektúra a ako pracuje so softvérom a hardvérom na otvorenej platforme.

Stolný robot Q.bo One jenavrhnutý ako otvorená platforma pre malých aj veľkých tvorcov.

Hlavnou súčasťou stolného robota Q.bo One je mikropočítač Raspberry Pi 3 s operačným systémom Raspbian OS, zatiaľ čo mikropočítač Arduino ovláda senzory v očiach, nose a ústach robota. Ten je vybavený dvojicou HD kamier, vďaka ktorým dokáže sledovať a rozpoznávať tváre používateľov, či snímať videá a fotografie. LED svetlá vytvárajú tvar úst, zatiaľ čo hlas robota vychádza zo zabudovaného reproduktoru. Hlasové povely prijíma cez tri mikrofóny, ktoré by ich mali údajne zachytiť hlas používateľa odkiaľkoľvek v miestnosti.

Na vrchole hlavy robota je nainštalovaný kapacitný snímač, takže Q.bo One môže reagovať na dotyky. Anténa na zadnej strane hlavy umožňuje pripojenie Wifi a Bluetooth 4.0. Hlava robota sa tiež vďaka dvom servomotorom dokáže pohybovať smerom hore, dole, vľavo a vpravo.

Stolný robot Q.bo One je poháňaný mikropočítačmi Raspberry Pi 3 a Arduino.

Vývojári každého veku môžu vytvárať aplikácie pre robota prostredníctvom programovacích jazykov Java, C++, PHP alebo Python, no začiatočníci tiež môžu siahnuť po jednoduchom programovacom jazyku Scratch. Tím vývojárov tvrdí, že Q.bo One je schopný integrácie so systémami umelej inteligencie tretích strán, ako je kognitívny systém IBM Watson, čím získa schopnosti strojového učenia. Niektoré hardvérové časti robota sa pritom dajú modernizovať alebo nahradiť pri konci ich životnosti.

Stolný robot Q.bo One je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať od 249 dolárov v edícii Builder Special Kit. Ak bude kampaň úspešná a všetko pôjde podľa plánov výrobcu, doprava prvých kusov robota pre podporovateľov kampane by sa mala začať niekedy v decembri.

Vývojári každého veku môžu vytvárať aplikácie pre robota Q.bo One prostredníctvom programovacích jazykov Java, C++, PHP alebo Python, no začiatočníci tiež môžu siahnuť po jednoduchom programovacom jazyku Scratch.