Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 41

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Miniatúrny dron Selfly sa dá ľahko prenášať tak, že ho používateľ uloží do vyhradeného krytu pre smartfón. Na mieste akcie ho stačí len vytiahnuť, rozložiť vrtule a pustiť sa do nakrúcania záberov z výšky. Dron disponuje 8 megapixlovým fotoaparátom a videá zvláda v rozlíšení Full HD. Zábery sa v reálnom čase posielajú cez Wifi pripojenie do sprievodnej mobilnej aplikácie pre systémy iOS a Android. Pomocou aplikácie môže používateľ komponovať zábery a ovládať dron buď prostredníctvom virtuálnych páčkových ovládačov na dotykovom displeji alebo samotným nakláňaním smartfónu.

Veľa ľudí počas rôznych akčných športov rado počúva hudbu, no umiestniť klasické slúchadlá pod ochrannú prilbu nemusí byť vždy pohodlné. Riešením však môže byť ochranná prilba SoundShield s vlastnými vode odolnými bezdrôtovými slúchadlami, ktoré sa dajú vybrať a používať aj samostatne, ako iné bežné slúchadlá. V prípade zakomponovania do helmy sa ušné poháre slúchadiel vložia do otvorov na obidvoch stranách prilby v priestore uší nositeľa a o ich pevné uchytenie sa postará patentovaný mechanizmus. Samotná prilba samozrejme spĺňa potrebné bezpečnostné certifikáty.

SoundShield je kombinácia ochrannej prilby a bezdrôtových slúchadiel.

Bezdrôtové slúchadlá Waverly neslúžia pre počúvanie hudby, ale v spojení s mobilnou aplikáciou sa dokážu premeniť na digitálneho tlmočníka. V aplikácii je zatiaľ na výber 5 jazykov: Angličtina, Francúzština, Taliančina, Portugalčina a Španielčina. Ďalšie jazyky by mali pribudnúť čoskoro. Komunikácia pritom prebieha priamo ako zo sci-fi filmu. Pár sekúnd, po vyslovení vety nositeľovi slúchadiel, povie digitálny tlmočník preklad v želanom jazyku a jeho textová podoba sa zobrazí aj na displeji smartfónu. Samozrejme, ak sa chcú dorozumieť obe strany, musia mať rovnaké slúchadlá s aplikáciou.

Čínska spoločnosť Oppo pracuje na systéme optického zoomu, ktorý chce integrovať do budúcich modelov svojich smartfónov. Vývojári použili osvedčené šachtové riešenie, ktoré sa napríklad používa vo vodotesných fotoaparátoch. Obraz sa jednoducho odrazí od zrkadla na princípe periskopu a svetlo dopadne na kolmo umiestnený snímací čip. Na takéto riešenie je potrebná hrúbka len 5,7 milimetra, čo by mali zvládnuť aj tenké smartfóny. Systém bude dokonca duálny, pričom druhý fotoaparát poslúži pre širší záber a bude pomáhať pri vypočítavaní stabilizácie.

DARPA je známa predovšetkým vývojom podporných robotov pre armádu. Jej najnovší projekt Aircrew Labor In-Cockpit Automation System, skrátene ALIAS, predstavuje podporný robotický systém pre pilotovanie lietadiel a vrtuľníkov. Pilot počas letu len kontroluje robotický systém cez tablet a v prípade problémov môže prevziať ovládanie stroja pomocou jednoduchej gestikulácie. Systém ALIAS už počas testov zvládol nielen úspešne samostatne letieť, ale poradil si aj s nasimulovanými núdzovými situáciami, ako bolo napríklad zlyhanie jedného z motorov.