Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 40

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Výstava IFA, ktorá sa každý rok koná v Berlíne, je pomerne známa nielen našim čitateľom. Pozorným však neujde ani to, že jej predzvesťou je menšie podujatie s názvom IFA Global, kde sa každý rok na jednom mieste stretnú novinári z celého sveta, aby sa v istej predpremiére zoznámili s novinkami, ktoré sa potom v septembri objavia aj v Nemecku. No a medzi pozvanými sme nechýbali ani my.

Nemeckí vývojári sa na medzinárodnej konferencii IFA Global pochválili inteligentným zariadením s názvom Dirror. Ide o kombináciu klasického zrkadla a digitálneho viacdotykového displeja, ktorý prináša jednoduchý spôsob, ako sa napríklad môže používateľ, ráno pred odchodom do práce rýchlo, pozrieť na veci, ako sú správy, počasie, internetová televízia a iné udalosti, ktoré sú ukryté v praktickej domácej pomôcke. Digitálne zrkadlo Dirror funguje s operačným systémom Windows 10, ktorý poháňa procesor Intel Cherry Trail, spolu so 4 gigabajtovou operačnou pamäťou RAM. Kapacita vnútorného úložiska je 128 GB. Zrkadlo môže byť pritom vložené v elegantnom ráme z bielej farby alebo v imitácii tmavého či svetlého dreva.

Robot Power Ray sa môže stať užitočným pomocníkom pre filmárov, či rybárov.

Pre ľudí, ktorí si nechcú kaziť dizajn svojej obývačky obyčajným televízorom, ktorý býva väčšinou len kusom čiernej hmoty, je tu zaujímavé riešenie z dielne juhokórejského Samsungu. Ide o Smart televízor s názvom The Frame, ktorý je na stene osadený v ráme, ako bežný obraz. Rám sa dá samozrejme vymieňať, aby štýlovo zapadal do akejkoľvek domácnosti. K nenápadnosti televízora navyše prispieva aj režim Art Mode, ktorý sa aktivuje pri jeho vypnutí. Na stene potom dokáže zobraziť viac ako 100 umeleckých diel z 10 kategórií, ako sú krajinky, zátišia, zvieratá a iné. Vďaka tomu dokáže televízor The Frame splynúť s okolím a nepôsobí na používateľov rušivo.

Robot Power Ray od spoločnosti Powervision by sa dal prirovnať k dronom, no namiesto leteckých záberov je navrhnutý pre snímanie pod vodnou hladinou, a to až do hĺbky 30 metrov. Power Ray je vybavený kamerou s rozlíšením 4K, ktorej v hlbinách môžu pomáhať dva prídavné výkonné LED svetlomety. Tento stroj sa však môže stať schopným pomocníkom nielen pre filmárov, ale aj pre rybárov. V prednej časti je totiž zabudovaný sonarový radar, ktorý na mobilnú aplikáciu vysiela informácie o nájdených rybách, o teplote vody, o hĺbke a reliéfe dna. Ryby sa dajú nalákať pomocou nastaviteľného LED svetla svetlometov a používateľ prostredníctvom headsetu vidí, kde sa nachádzajú a kde by mal vhodiť návnadu.