Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie, ktoré premení váš iPhone na detektor netopierov

Zariadenie, ktoré premení váš iPhone na detektor netopierov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Netopiere sú určite zaujímavé stvorenia, no vzhľadom na to, že poletujú v tme, nie je vždy jednoduché ich vypátrať a pozorovať. No so správnym vybavením sa dajú zistiť ich ultrazvukové echolokačné volania, ktoré sú pre každý druh netopiera jedinečné. Vylepšené zariadenie Echo Meter Touch 2 sa môže stať práve takouto výbavou, pričom funguje po pripojení k vášmu iPhonu.

Spoločnosť Wildlife Acoustic vytvorila druhú generáciu zaujímavého zariadenia s názvom Echo Meter Touch 2, ktoré funguje ako veľmi citlivý mikrofón. Zariadenie sa pripája do portu Lightning a je tak kompatibilné s mobilnými zariadeniami iPhome, iPad alebo iPod Touch.

K dispozícii je bezplatná mobilná aplikácia, ktorá zbiera a nahráva nepočuteľné volania netopierov nad hlavou používateľa. Aplikácia zvuky zosilní na počuteľnú úroveň, zároveň ich zobrazuje ako interaktívny spektrogram a používateľovi poskytne informácie o druhu netopiera, ktorý najpravdepodobnejšie stojí za vydanými zvukmi.

Zariadenie Echo Meter Touch 2 od spoločnosti Wildlife Acoustic slúži ako mobilný detektor netopierov pre iPhone

Používatelia si môžu vytvárať knižnicu nahrávok zvukov netopierov, v ktorej je každá nahrávka je označená GPS súradnicami a zobrazí aj polohu cez službu Google Maps. Samozrejme sa nezabudlo ani na sociálnu rovinu a tak aplikácia umožní zdieľanie týchto nahrávok s inými fanúšikmi netopierov.

Zariadenie Echo Meter Touch 2 je k dispozícii formou predbežnej objednávky za cenu 179 dolárov. Profesionálni hľadači netopierov môžu siahnuť po upravenom modeli Echo Meter Touch 2 Pro, ktorý stojí 349 dolárov. Dodávka prvých kusov zariadení je naplánovaná od 5. júna. Spoločnosť Wildlife Acoustic pracuje aj na verzii pre mobilné zariadenia s operačným systémom Android, ktorá by mala byť hotová niekedy na jeseň tohto roku.

Echo Meter Touch 2 má v sebe veľmi citlivý mikrofón, cez ktorý spirevodná aplikácia vie prehrať zvuky netopierov a určiť aj jeho pravdepodobný druh