Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Televízory Samsung QLED posúvajú domácu zábavu na novú úroveň – 2. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ten najkrajší pohľad pre ľudské oko prináša rozhodne príroda. Ak si ho chcete užiť aj doma v obývačke cez televízor, tak už musia pomôcť nejaké tie nové technológie, napríklad QLED. Už nejaký ten piatok je známe, že Samsung práve túto technológiu nasadil v tomto roku do svojich televízorov. No a to čo je za ňou, a prečo by mala priniesť lepší obraz, to sa dozviete práve teraz.

Technológia QLED je postavená na už existujúcej metóde Quantum Dot. Tú však vývojári ešte ďalej modifikovali. Po novom sa panel televízora skladá z anorganických kryštálov a zo špeciálnej zliatiny kovov, ktoré sa nachádzajú v jadre. Vďaka tomu sa podarilo dosiahnuť až 100 percentný objem farieb, v kombinácii s vysokou svietivosťou panelu.

„Televízor dokáže svietiť v hodnote 1500 až 2000 kandel na meter štvorcový, čiže hovoríme o 1500 až 2000 nitov. Televízor QLED dokáže si zachovať tú stálosť farieb, či máme scénu úplne presvietenú alebo úplne tmavú. Taktiež vlastne umožňuje pekné vykreslenie čiernej farby a zároveň máme vysoký jas, čiže dosiahneme vysoký kontrastný pomer medzi čiernou a svetlou scénou,“ technológiu popisuje pán Miroslav Záhorec, Samsung Electronics CZ & SK.

Televízor Samsung QLED

K celkovému dojmu pri pozeraní prispieva aj technológia High Dynamic Range, čiže HDR. Tá sa snaží čo najvernejšie reprodukovať to, čo dokáže zachytiť ľudské oko. Video však už musí byť nakrútené s touto technológiou.

„Hlavne slúži na to, že pokiaľ máme scénu, kde je časť veľmi presvietená a druhá časť scény je veľmi tmavá, tak aby ten televízor dokázal vykresliť detaily aj v tej tmavej scéne, a zároveň dokázal vykresliť detaily aj v tej presvietenej scéne,“ vysvetľuje pán Miroslav Záhorec, Samsung Electronics CZ & SK.

Technológia QLED navyše umožňuje lepšie hospodárenie so svietivosťou panelu, čo sa odzrkadlí aj na spotrebe elektrickej energie. Nové QLED televízory sú tak živým dôkazom toho, že úroveň zobrazenia sa ešte aj pri LED paneloch môže posúvať vpred.