Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 35

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

BlackBerry a TCL chcú používateľom priniesť späť fyzické ovládanie telefónu cez klávesnicu. Výsledkom ich snahy je tak nový smartfón KeyOne, ktorý bol predstavený na nedávnej výstave MWC. Má len 4,5 palcový Full HD displej, ktorý sa delí o plochu smartfónu s plnou klávesnicou. Tej samozrejme nechýbajú ani tlačidlá ako: "ALT" či "Shift", ale hlavne možnosť navoliť si klávesové skratky pre rýchlejšiu prácu s aplikáciami. Klávesnica aj displej sú napojené na systém Android 7.0 Nougat, ktorý je ale upravený o nadstavbu BlackBerry so zvýšenou úrovňou bezpečnosti.

Smartfón Alcatel A5 LED asi príliš neohúri svojimi špecifikáciami strednej triedy, no jeho dizajnové prevedenie cieli na mladých používateľov, ktorí chcú zvýrazniť svoju osobnosť. Ide totiž o interaktívny smartfón s LED krytom, ktorý v spojení so sprievodnou aplikáciou prináša množstvo zábavy, najmä svetelnej. Používateľ si môže vybrať z rôznych svetelných LED motívov, ktoré sa menia podľa predvolenej situácie, ako je prichádzajúci hovor, nová správa, budík či rôzne notifikácie. Svetelné efekty tiež pulzujú v rytme počúvanej hudby. Navyše si môže používateľ v aplikácii vytvoriť aj vlastné unikátne LED motívy.

Smartfón Alcatel A5 LED

Čínsky výrobca ZTE sa na výstave MWC v Barcelone pochválil s dvomi smartfónmi Blade V8 Mini a Blade V8 Lite, s operačným systémom Android 7.0, ktoré zaujmú nadštandardnou výbavou za nižšie finančné náklady v porovnaní s inými výrobcami. Blade V8 Mini sa pritom pýši 5 palcovým Full HD displejom, osemjadrovým procesorom Snapdragon 435 a duálnym fotoaparátom s rozlíšením 13 megapixlov. Do výbavy sa zmestila aj čítačka odtlačkov prstov. Tá sa prekvapivo nachádza aj v odľahčenej verzii smartfónu Blade V8 Lite s 5 palcovým displejom, ktorého rozlíšenie kleslo na 720p. Okresaný bol aj zadný fotoaparát, ktorý má v tomto prípade 8 megapixlov.

Mobilné zariadenie 2 v 1 Panasonic ToughBookom CF-33 v sebe kombinuje notebook a tablet pre prácu v naozaj drsných podmienkach. Zariadenie vydrží pád z výšky 1,2 metra, je odolné voči vode v kategórii IP-X5 a voči prachu až na úrovni IP-X6. Dokáže pracovať aj pri rozpätí teplôt od mínus 29 do plus 60 stupňov Celzia. Výdrž batérie je udávaná s hodonotou 11 hodín, no batériu je možné vymeniť za druhú, ak je požadovaná non-stop prevádzka. ToughBookom CF-33 beží na operačnom systéme Windows 10 a do výbavy sa okrem Wifi a Bluetooth pripojenia dostalo aj mobilné LTE.