Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 34

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 3. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Interaktívna robotická hračka Leka v podobe plastovej gule sa dokáže kotúľať, nečakane meniť smer a vie zobraziť základné emócie na svojom displeji. Vďaka reproduktorom, pohybovým a dotykovým senzorom sa deti s hračkou môžu rozprávať, ale aj hrať rôzne hry, napríklad na skrývačku. Rôznofarebné svietiace LED diódy pritom reagujú na detský dotyk. Prostredníctvom vstavanej kamery dokáže Leka rozoznať základné predmety a poprosiť dieťa, aby mu ich prinieslo. Ku guľatému kamarátovi pridali výrobcovia aj aplikáciu pre tablet, ktorá ešte viac rozširuje schopnosti robotickej hračky.

Bezdrôtové slúchadlá do uší IQbuds sú vybavené technológiou pre filtráciu ruchov okolitého prostredia, ku ktorej však výrobca pribalil aj možnosť zosilniť hlasitosť reči hovoriaceho. Používateľom to zjednoduší nielen komunikáciu v hlučnom prostredí, ale aj potrebu sústrediť sa na rozhovor. K dispozícii sú ja rôzne profily filtrácie podľa prostredia. Ďalšou zaujímavou funkciou sú dotykové plochy na slúchadlách. Po spárovaní so smartfónom stačí, aby používateľ poklepal prstom po dotykovej ploche, a prichádzajúci hovor sa prepne do slúchadiel. Podržaním prstu na ploche sa automaticky spustí aplikácia s digitálnou asistentkou.

Interaktívna robotická hračka Leka

Prísun čerstvej zeleniny po celý rok je dôležitý pre naše zdravie, no počas zimných mesiacov nie sú jej ceny lacné. Na to mysleli aj vývojári zo spoločnosti Opcom Farm, ktorí vyvinuli riešenie v podobe domácej záhradky Growbox. V nej sa dajú vypestovať rôzne druhy zeleniny, bylín, či dokonca niektoré druhy ovocia. Všetko je založené na hydropónickom princípe, kedy sú korienky plodín napájané priamo z vody obohatenej o vitamíny. O prísun svetla sa pritom postarajú úsporné LED diódy, ktoré majú charakteristiku svetla nastavenú ideálne pre rast plodín.

Vo Francúzskej Normandii bol do skúšobnej prevádzky slávnostne uvedený kilometer dlhý úsek solárnej cesty. Tá by počas najsilnejších letných mesiacov mala byť schopná vyprodukovať až 1500 kilowatthodín, čo by ročne mohlo byť v priemere asi 280 megawatthodín. Konštrukcia cesty pozostáva z necelých troch tisícov solárnych blokov, ktoré sú stavané na drsnú cestnú premávku. Okrem toho, že je vyrobená energia dodávaná priamo do siete, v budúcnosti by sa ňou mohli napájať aj rôzne elektrické zariadenia priamo pri ceste, ako napríklad semafory, či osvetlenie prechodov pre chodcov. Ďalšie zdokonalenie tejto technológie však vývojárom zaberie určite ešte nejaký ten čas.

Vďaka systém OverDryve 7 môžu aj majitelia starších vozidiel využívať inteligentné funkcie známe z moderných automobilov. Jadrom systému je 7 palcový tablet s upravenou verziou operačného systému Android Lollipop, ktorý sa montuje na palubnú dosku. Okrem bežných funkcií tabletu je tu špeciálne dotykové rozhranie určené pre jazdu a prostredníctvom existujúcej zvukovej výbavy auta je možné využiť aj hlasového asistenta. Pomocou kamerového systému dokáže OverDryve upozorniť na kolízne objekty pri parkovaní alebo počas jazdy. K dispozícii je aj GPS prijímač, no používateľ musí využiť pripojenie na internet cez mobilné dáta z telefónu.