Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

C-Lab od Samsungu ukáže na MWC technológie a zariadenia pre VR a AR

C-Lab od Samsungu ukáže na MWC technológie a zariadenia pre VR a AR
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejská spoločnosť Samsung už budúci týždeň na výstave Mobile World Congress 2017 predvedie štyri nové koncepty pre virtuálnu (VR) a rozšírenú realitu (AR) z vývojárskej dielne divízie C-Lab.

Zrejme najpútavejším prototypom od vývojárov z C-Lab Samsung je Monitorless. Ide o hybridný VR / AR systém ukrytý v robustných akoby slnečných okuliaroch, ktoré môžu byť pripojené k smartfónu alebo počítaču prostredníctvom Wifi a používatelia môžu toto zariadenie využívať ako bezdrôtovú obrazovku. Elektrochromatické sklá okuliarov Monitorless umožňujú plynulý prechod medzi prostredím virtuálnej reality a rozšírenej reality. Vyzerá to tak, že smartfón a počítač môžu byť spolu prepojené, pričom smartfón slúži ako ovládač pre streamovanie obsahu z počítača do okuliarov.

Samsung Monitorless

Aplikácia pre headset Gear VR s názvom Relúmĭno je navrhnutá tak, aby pomáhala ľuďom s rôznym poškodením zraku pri čítaní a sledovaní videí či obrázkov, surfovaní na internete a podobne. Presunutie obsahu do stredu pozornosti používateľa je jedna vec, no systém môže pomáhať aj s inými problémami, napríklad ľuďom so slepými bodmi vo vnútri ich zorného poľa. Aplikácia totiž dokáže prezentovať zatmenú časť obsahu niekde inde. Taktiež pre osoby trpiace takzvanou metamorfózou zraku, kedy vidia rovné čiary ako zvlnené, im pomôže aplikácia Relúmĭno tieto čiary narovnať.

Aplikácia Samsung Relúmĭno

Používatelia, ktorí radi nakupujú online a nie sú si istý, či sa im napríklad nový gauč zmestí do obývačky, tak ako potrebujú, by mohli využiť ako pomôcku VuildUs. Ide o 360 stupňovú kameru a aplikáciu, pričom systém je navrhnutý tak, aby zmapoval celú miestnosť a používateľ v rozšírenej realite môže do tohto priestoru umiestniť virtuálny nábytok, takže priamo doma vidí, čo vyzerá dobre a či sa nábytok zmestí do dostupného priestoru. Okrem informácie, že systém VuildUs je kompatibilný so službou SamsungPay zatiaľ nie je známe, ako bude táto digitálna predajňa fungovať.

Samsung VuildUS

Poslednou invoáciou je platforma traVRer pre sledovanie 360 stupňových videí zo svetových lokalít a pamiatok. Používatelia sa môžu pohybovať vo virtuálnom priestore a majú pocit, akoby sa nachádzali v reálnej destinácii. Samsung tvrdí, že používatelia budú môcť prepínať medzi rôznymi videami v rôznych uhloch bez toho, aby museli zdĺhavo listovať v ponukovom menu.

Síce nepadla zatiaľ žiadna informácia o tom, kedy alebo či vôbec bude niektorý z týchto prototypov uvedený aj na trh, no Samsung svoje inovácie predstaví návštevníkom výstavy Mobile World Congress v Bracelone od 27. februára do 2. marca.

Samsung traVRer