Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon púta pozornosť dvojicou nových DSLR fotoaparátov strednej triedy

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 2. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Canon predstavila dva nové fotoaparáty, ktoré sa radia niekde do stredu rastúceho radu DSLR fotoaparátov tohto výrobcu. Ide o model EOS 800D, ktorý je určený pre začiatočníkov, a model EOS 77D, ktorý cieli na pokročilejších fanúšikov fotografovania. Oba nové fotoaparáty majú pritom veľmi podobné špecifikácie. Najväčšie rozdiely teda nájdeme skôr pri fyzických ovládačoch a to, akým spôsobom ich použitie ovplyvňuje fotenie.

Medzi spoločné rysy DSLR fotoaparátov EOS 800D a EOS 77D patrí použitie 24 megapixlového APS-C (22,3 x 14,9 mm) CMOS snímača, ktorý je spárovaný s najnovším obrazovým procesorom DIGIC 7. Fotoaparáty majú citlivosť ISO 100 až 25600 (môže byť rozšírená až na 51200) a kontinuálny režim snímania až 6 snímok za sekundu.

Canon predstavil dva nové fotoaparáty EOS 800D (vľavo) a EOS 77D (vpravo)

Fotoaparáty sa môžu pochváliť impozantným systémom automatického ostrenia s 45 bodmi, ktoré sú všetky krížového typu, čo pomáha najmä pri fotení rýchlo sa pohybujúcich objektov. Okrem toho technológia Canon Dual Pixel CMOS AF prináša ostré a hladké nakrúcanie videí v rozlíšení Full HD 1080p pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Absencia rozlíšenia 4K u tohto typu fotoaparátov zamrzí.

Zdieľanie fotografií alebo diaľkové fotografovanie umožňuje technológia Wifi, NFC a Bluetooth Low Energy. Nový diaľkový ovládač Bluetooth BR-E1 bude k dispozícii pre použitie s týmito modelmi fotoaparátov. Ponúka pritom možnosti ovládania ostrenia a priblíženia spolu so stlačením spúšte fotoaparátu. EOS 800D a EOS 77D majú optický hľadáčik a 3 palcový dotykový výklopný displej. No ovládanie fotoaparátov je trocha odlišné.

DSLR fotoaparáty Canon EOS 800D (vľavo) a Canon EOS 77D (vpravo) sa od seba líšia najmä množstvom fyzických tlačidiel

Fotoaparát EOS 77D má vzadu tlačidlo pre automatické ostrenie a otočný kolieskový ovládač, ktorý uľahčuje používateľom nastavenie rýchlych úprav snímky priamo za behu. Vrchná časť fotoaparátov je tiež odlišná. Otočný ovládač s fotografickými režimami má každý model na inej strane, pretože model EOS 77D potrebuje väčší priestor pre malý LCD displej zobrazujúci základné nastavenia. Fotoaparát EOS 800D je dodávaný s režimom Feature Assistant, ktorý pomáha učiť začínajúcich používateľov o rôznych nastaveniach.

Spolu s novými fotoaparátmi predstavil Canon aj nový objektív EF-S 18-55 mm F4 – F5.6 IS STM. Kompaktné variabilné sklo je označované výrobcom ako najmenšie vo svojej triede. Objektív bude dodávaný s fotoaparátmi EOS 800D a EOS 77D.

Fotoaparát Canon EOS 77D (vpravo) dostal navyše LCD displej, ktorý zobrazuje základné nastavenia

Oba modely fotoaparátov spolu s objektívom budú k dispozícii od apríla tohto roku. DSLR fotoaparát Canon EOS 800D sa bude predávať za cenu 750 dolárov za telo, alebo 900 dolárov spolu s novým objektívom EF-S 18-55mm. Canon EOS 77D bude stáť 900 dolárov za telo, alebo 1050 dolárov spolu s rovnakým objektívom. Samotný objektív bude k dispozícii za 250 dolárov.

Spolu s novými fotoaparátmi EOS 800D a EOS 77D predstavil Canon aj nový objektív EF-S 18-55 mm F4 – F5.6 IS STM