Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kodak zavelil: Naspäť na stromy! Ale po super 8 ovocie.

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
10. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý, kto čo i len amatérsky pričuchol k „filmárčine“, po vyhlásení Kodaku na minuloročnom CES-e spozornel. Kodak tam totiž vyhlásil, že vráti na trh kameru s označením super 8 aj s nakrúcaním na analógový film. Kamera sa naozaj na tohtoročnej výstave CES objavila a naozaj veľmi zaujala.

Jej dizajn je kombináciou retro a moderného dizajnu, s ostrými rovnými líniami. Je trocha väčšia, ako sme zvyknutý u dnešných kamier, ale je to hlavne kvôli kazete s filmom, ktorá sa vkladá do prístroja z boku po odsunutí, akoby bočného panelu. Keďže sa však píše rok 2017, kamera dostala to, nad čím snívalo mnoho amatérskych filmárov v osemdesiatych rokoch, a to digitálny displej. Dostanete sa k nemu odklopením na ľavej strane kamery.

Analógová retro kamera Kodak super 8

K ďalším výdobytkom digitálnej éry patrí aj vstavaný zvuk. Ten sa síce nenahráva na film, pretože ten neobsahuje zvukovú stopu, ale na SD kartu, ktorá je synchronizovaná s filmovým materiálom. Samozrejme teda nechýba vstup na mikrofón aj keď je to len klasický 3,5mm jack. V základnej výbave dostane ku kamere jeden širokouhlý objektív, ale neskôr môžete použiť akýkoľvek objektív s uchytením typu C.

Analógová retro kamera Kodak super 8

Kreativite slúži aj typ uchopenia kamery, kde držadlo je umiestnené nad kamerou a umožňuje točiť aj pohyb takzvane „z ruky“, veď aj samotní vývojári ho nazvali „skateboard handle.“ Tiež nechýba ani osvedčené a tradičné „pištoľové“ držanie, ako to bolo aj na pôvodnej kamere. Rýchlosť snímania si môžete nastaviť na 18, 24, 25 alebo 36 snímok za sekundu.

Analógová retro kamera Kodak super 8

Každého hneď určite napadla otázka, čo bude robiť s nakrúteným filmom, ako si ho vyvolá? Veď tieto služby už prakticky zanikli. Kodak samozrejme ponúka službu, že ak mu film zašlete, tak vám ho vyvolá, zdigitalizuje a vy si ho cez link na ich stránke stiahnete k sebe do počítača. Dokonca vám aj váš vyvolaný film zašlú naspäť domov.

Analógový film prepožičiava obrazu aj pohybu nostalgickú emóciu a tak verím, že film ešte posledné slovo nepovedal, aj keď už bude používaný prevažne na filmové experimenty.