Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hubblo: Virtuálna realita kdekoľvek

Hubblo: Virtuálna realita kdekoľvek
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
4. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sociálne siete aj internet poslednú dobu zaplavujú rôzne LiveStream videá a tieto živé prenosy majú mnohokrát aj možnosť 360 stupňového pozerania. Je to výborné, hlavne ak ste na danej akcii nemohli byť, ale z domu si to pozrieť viete. Vývojári z Hubblo sa ale zamysleli a povedali si: „Čo ak by sa pocit z prítomnosti ešte viac priblížil realite?“ a vytvorili teda 3D kameru s 360 stupňovým uhlom zámeru.

Kamera samotná je trojhran s objektívmi, ktoré majú uhol záberu až 200 stupňov a sú samozrejme vždy v páre, pre každé oko jedna. Objektívov je teda šesť a pokrývajú úplnú panorámu snímaného priestoru. Obraz je spracovávaný v reálnom čase, kde hardvér zariadenia spája obrazy automaticky do jednoliateho celku. A aby bol pocit diváka, ktorý nazerá cez virtuálnu realitu ešte živší, videá pre každé oko sú v rozlíšení 4K.

4K 360 stupňová kamera Hubblo VR

Nasadenie kamery v teréne je veľmi jednoduché. Dá sa jednoducho pripevniť na štandardné statívy a napojiť cez aplikáciu či už pre Andorid alebo iOS zariadenia na vysoko rýchlostný internet a vysielanie môže začať. Samotná kompatibilita s už existujúcimi zariadeniami, ako sú napríklad Okulus alebo Samsung Gear, je samozrejmosťou.

Zariadenie je ľahko prenosné a jeho výška nie je vyššia ako výška bežného mobilu. Ak nezapojíte kameru priamo cez adaptér, tak jej vstavaná batéria vám umožní fungovanie na približne hodinu. Zdá sa to málo, ale pri praktickej aplikácii je jasné, že ak nebude na danom mieste záznamu možnosť napojiť sa na elektrický prúd, tak je malá šanca, že tam bude aj vysokorýchlostný internet.

4K 360 stupňová kamera Hubblo VR

A keď ste teda offline, napríklad kdesi v prírode, vtedy samozrejme môžete zaznamenať video na microSD kartu.

Zatiaľ je Hubblo VR vo fáze prototypov a zháňania prostriedkov cez Indiegogo start-up kampaň, ale vzhľadom na to, že v sebe spája kombináciu ľahkej prenositeľnosti, bezproblémového používateľsky priateľského softvérového riešenia, šanca že sa dostane na pulty obchodov je vysoká.