Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Magio Go Box: Internetové televízne vysielanie ukryté v miniatúrnom zariadení

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
3. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednou z najobľúbenejších činností, a nielen Slovákov, je sledovanie televízora. Nejeden nadšenec tejto zábavy chce mať pritom svoje programy dostupné takmer kdekoľvek. Môže na to použiť anténu, ale tam všetky kanály nie sú.

Vyhľadávaným riešením sa preto stala IP televízia, čiže programy prenášané cez internet. Pre tento účel existujú takzvané IP set-top boxy, ktoré sú pomerne malé, stačí ich pripojiť k internetu a tiež či už k televízoru alebo len k monitoru. Výhod digitálneho prenosu je potom hneď niekoľko. Mnohé si so sebou prináša aj miniatúrny Magio Go TV Box.

Vyzerá to tak, že digitalizácia postupuje naozaj rýchlym tempom. Už teraz je vo väčšine odvetví. Svoje si zažili aj televízory a najmä šírenie televízneho signálu. Ten sa vďaka tomu už šíri aj cez internet pomocou technológie IP TV.

Niektoré riešenia v tomto smere prinášajú vysokú kvalitu obrazu, najmä vďaka garancii vyššieho dátového toku. Súvisí to najmä s tým, že hlavný televízny prijímač v obývačke má dnes už poriadnu uhlopriečku, a tak by mal byť obraz na nej v dostatočnom rozlíšení.

Na druhej strane dnes mnohí ľudia uprednostňujú mobilnosť a tak sa televízne kanály dostávajú aj do tabletov či dokonca do smarfónov. Vzhľadom na menšie displeje už ale nie je potrebný až taký vysoký dátový tok a kvalita, ako pri veľkých uhlopriečkach televízorov. V tomto duchu funguje aj služba Magio Go, do ktorej rodiny čoskoro pribudne nové hardvérové riešenie Magio Go Box.

„Magio Go je postavená na forme aplikácie, to znamená, že môžete používať túto aplikáciu na mobilných telefónoch, na tabletoch, na počítači. A po novom s týmto malým set-top boxom aj na televíznom prijímači. Je maličkým práve preto, aby bol prenositeľný, a aby bol nejakým spôsobom prepojený s touto službou,“ vysvetľuje pani Michaela Koštialová, Slovak Telekom.

Magio Go Box sa k televízoru či monitoru jednoducho pripojí prostredníctvom HDMI kábla. Pre svoje fungovanie potrebuje samozrejme aj internet, ku ktorému sa pripája jedným z dvoch spôsobov. Buď cez kábel pomocou ethernetového portu alebo aj cez bezdrôtové Wifi. Dôležitá je však aj rýchlosť internetového pripojenia, na základe ktorej sa upravuje výsledná kvalita prehrávaného obsahu.

„Pre optimálne používanie Magio Go set-top boxu odporúčame mať internetové pripojenie aspoň s 3 megabitovou rýchlosťou. Ale samozrejme služba je flexibilná, a v prípade že máte nižšie internetové pripojenie, zníži automaticky kvalitu obrazu.“

Magio Go Box: Internetové televízne vysielanie ukryté v miniatúrnom zariadení

Vďaka takýmto digitálnym technológiám prenosu televíznych kanálov sa dnes dá používateľovi priniesť oveľa väčší komfort pri sledovaní digitálnej televízie.

„Magio Go televízia a teda aj tento set-top box umožňujú pozerať živé vysielanie, umožňujú si nahrávať vybrané programy, umožňujú si vyberať obľúbené, alebo nejakým spôsobom nastaviť obľúbené kanály tak, ako ich chceme mať zoradené. Je tam služba rodičovského zámku a samozrejme je tam aj programový sprievodca.“

Ak sa používateľ počas živého vysielania rozhodne prepnúť kanál, vysielaný obsah sa cez Magio Go Box spočiatku zobrazí v najnižšej kvalite. Je to pre otestovanie rýchlosti internetového pripojenia, no samotného používateľa to neobmedzuje.

„Dôvod prečo služba funguje takto, je ten, aby používateľ hneď videl aký program beží na nasledovnom kanáli a nečakal kým dôjde k tomuto testu a doostreniu obrazu. A mohol ideálne, v prípade, že to nie je niečo čo chce ďalej pozerať, si prepnúť na ďalší kanál.“

Medzi ďalšie výhody patrí aj digitálny archív. V ňom má používateľ k dispozícii uložené vysielanie viacerých televíznych staníc po dobu jedného týždňa, a vie si tak pozrieť obľúbený program, ktorý nestihol. Zaujímavá je aj funkcia posúvania sa v čase, pri ktorej dokáže používateľ ovládať aj živé televízne vysielanie.

„Používateľ môže kedykoľvek reláciu zastaviť, pretočiť späť a prípadne sa vrátiť k inému momentu, ktorý ho zaujal.“

A čo do budúcnosti? Tak napríklad v prípade Magio Go Box možno, okrem priameho sledovania programov, pribudnú aj ďalšie služby. Na novom zariadení je totiž pripravený priestor aj pre port USB a slot pre microSD kartu.

Možno sa tak raz dočkáme aj toho, že takéto malé zariadenie dokáže nahrávať televízne programy na externé médiá, k čomu však bude ešte potrebné doriešenie autorských práv. V každom prípade aj v tejto podobe to bude efektívna mobilná televízia pre tých, ktorí napríklad nemajú možnosť zriadiť si klasickú televíziu alebo sa často sťahujú za prácou.

„Je taktiež vhodná pre mladých ľudí, alebo ľudí žijúcich v podnájmoch, kde si nemôžu alebo nechcú zriadiť službu s nejakou viazanosťou. Potom je vhodná ako doplnkový set-top box do rodiny, keď rodina nechce robiť už ďalšie úpravy v byte, nechce naťahovať káble, ale chce mať tento komfort pozerania televízie aj v iných izbách. A potom nakoniec je samozrejme vhodná aj pre používanie v rekreačných objektoch, chatách, chalupách,“ dodáva pani Michaela Koštialová, Slovak Telekom.

No a v neposlednom rade by zariadenie mohlo potešiť i záhradkárov a chatárov, ktorí tak ani počas pobytu na chate neprídu o svoj obľúbený program.