Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technologické inovácie z historicky prvého podujatia CES Unveiled Prague – 1. časť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
14. 11. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tí, ktorí nás sledujete pravidelne viete, že za technologickými novinkami náš team cestuje po celom svete. Už teraz sa teší na výstavu spotrebnej elektroniky, CES 2017, ktorá sa bude konať v januári v Amerike, v Las Vegas. No treba povedať, že istú predzvesť tohto podujatia sme už absolvovali.

Svetová organizácia CTA, ktorá výstavu CES organizuje, sa totiž rozhodla prísť za novinármi s novinkami priamo do Prahy. A tak vám dnes prinášame pohľad na zaujímavosti z tejto akcie.

„Dobrý deň. Volám sa Gary Shapiro a som prezidentom asociácie pre spotrebiteľské technológie. Sme národnou asociáciou v Amerike, ktorá zastupuje viac ako 2000 technologických spoločností a vytvára trh v hodnote 287 miliárd dolárov,“ uvádza podujatie pán Gary Shapiro, prezident a CEO, Consumer Technology Association.

Asociácia, ktorá každý rok pripravuje jednu z najväčších technologických výstav na svete, bude mať na budúci rok za sebou už 50 ročnú históriu. Napriek tomu, že pôsobí v Amerike však bolo pre ňu stretnutie v Prahe viac ako významné.

„Ďakujem, že ste sa k nám dnes pripojili na tomto historicky významnom podujatí, pretože toto je po prvý krát, čo sa CES Unveiled koná v Prahe.“

Praha sa tak pripojila k ďalším svetovým mestám, ako je napríklad Paríž, či New York, v ktorých sa už pravidelne koná akási pred výstava tej veľkej svetovej. No zároveň sa náš tím dozvedel aj o tom, na čo sa veľký CES na budúci rok zameria.

„CES 2017 sa bude sústrediť na drony, autonómne vozidlá, na konektivitu a komunikáciu s autami. Rovnako však aj na bezdrôtové systémy v oblasti zdravia. Samozrejme na rôzne náramky na ruky pre monitorovanie zdravotných funkcií ľudského tela, ktoré budú pomáhať nielen bežným ľuďom, ale aj doktorom a môžu mnohé zlepšiť pri športových aktivitách. Ďalšou veľkou témou bude inteligentná domácnosť, jej konektivita a aj ďalšie inteligentné technológie,“ konštatuje pán Gary Shapiro, prezident a CEO, Consumer Technology Association.

Na podujatí v Prahe sa hovorilo predovšetkým o ďalšom posune v oblasti technológií. Američania si pritom so sebou priniesli naozaj zaujímavé informácie. Začalo to s rozpoznávaním reči počítačmi.

„Ešte v roku 1995 bola chybovosť rozpoznávania ľudskej reči až 100 percentná. Technológia akosi nefungovala. Vždy, keď v tom čase človek niečo povedal, počítač rozumel úplne niečo iné,“ hovorí pán Shawn DuBravac, riaditeľ výskumu, Consumer Technology Association.

Technologické inovácie z historicky prvého podujatia CES Unveiled Prague

Medzičasom sa však zlepšili nielen technológie rozpoznávania, ale aj výkon počítačov a mikrofóny dostali tiež lepšiu citlivosť. A tak sa v roku 2013 znížila chybovosť na 25 percent.

„Len pred pár týždňami, team Microsoftu, ktorý začal pracovať na rozpoznávaní ľudskej reči ešte v roku 1994, oznámil, že počítače dnes rozumejú ľudskej reči tak dobre ako samotní ľudia.“

Veľkou témou budúcnosti, a nie až takej vzdialenej, budú nepochybne autonómne vozidlá.

„Google, pri testoch s autonómnymi vozidlami, prešiel so svojou flotilou do dnes už viac ako 3,2 milióna kilometrov. To je v priemere viac ako prejazdí priemerný americký vodič za celý svoj život. Vďaka tomu získali množstvo dát a skúseností, ktoré chcú zdieľať pre ďalší vývoj v tomto segmente,“ vysvetľuje pán Shawn DuBravac, riaditeľ výskumu, Consumer Technology Association

Svoj pohľad na ďalší technologický vývoj v automotive sektore prezradil aj šéf CTA.

„V ďalších 10tich rokoch sa bude svet posúvať k bezpečnejším vozidlám. Dnes zahynie na celom svete ročne pri dopravných nehodách množstvo ľudí. V budúcnosti by však tieto počty mali výrazne klesať. Pozornosť sa sústredí na vývoj systémov, ktoré pomôžu sa vyhýbať kolíziám a rovnako aj bezpečne a autonómne jazdiť,“ hovorí pán Gary Shapiro, prezident a CEO, Consumer Technology Association.

V tomto smere by sa mohli niektoré z nových technológií ukázať už aj na ďalšom ročníku výstavy CES. Šéf Asociácie spotrebiteľských technológií však pozná smerovanie vývoja aj v ďalších odvetviach.

„V nasledujúcich 10tich rokoch budeme svedkami prekvapivých predstavení nových technológií. Technológií, ktoré zariadeniam prinesú akoby zmysel a vnímanie, budú mať mininálne náklady, dostanú sa do všetkých mobilných zariadení, ale aj na ďalšie rôzne miesta, budú sa kombinovať, spájať navzájom cez internet. Prinesú nové služby v oblasti bezpečnosti, či zdravia a významne ovplyvnia kvalitu života,“ dodáva pán Gary Shapiro, prezident a CEO, Consumer Technology Association.

Stretnutie CES Unveiled teda naznačilo smerovanie a vývoj v oblasti technológií v rôznych sektoroch. No ako to už býva zvykom, prináša aj reálne riešenia. V Prahe tak dostali priestor na predvedenie svojich nových technológií v prvom rade domáce firmy. Aj našu redakciu však prekvapilo, na čom všetkom sa pracuje u našich západných susedov.