Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kreatívny dizajnér vytvoril plne 3D tlačený funkčný 35mm fotoaparát

Kreatívny dizajnér vytvoril plne 3D tlačený funkčný 35mm fotoaparát
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Digitálny dizajnér Amos Dudley sa rozhodol vyrobiť funkčný 35mm fotoaparát s kompletne všetkými súčiastkami vytlačenými prostredníctvom technológie 3D tlače, a to vrátane clony a šošovky objektívu.

Technológia 3D tlače v krátkom čase prekonala dlhú cestu, pomocou nej sa už dnes vyrába množstvo rôznych vecí, od jednoduchých objektov až po zložité náhradné diely pre lietadlá či automobily. Ale vyrobiť kompletný objektív za pomoci tejto technológie sa až doteraz nikto neodvážil. Našťastie kreativite sa medze nekladú a tak vďaka stereolitografickej 3D tlačiarni Form 2 od spoločnosti Formlabs sa podarilo dizajnérovi vytvoriť dostatočne priehľadný materiál, ktorý môže fungovať ako primárna šošovka fotoaparátu.

Kreatívnemu dogitálnemu dizajnérovi sa podarilo vyrobiť ple funkčný 35mm fotoaparát za pomoci 3D tlače

Pre zjednodušenie vecí sa rozhodol Dudley vytlačiť len jednu sférickú šošovku o priemere 40 milimetrov. Pre zníženie artefaktov liniek a skreslenia, ktoré vzniká pri 3D tlači, boli šošovky vytlačené pri 30tich stupňoch voči základni, s podperami pozdĺž okraja, aby sa zabránilo vytváraniu artefaktov na povrchu, ale zároveň, aby sa štruktúra neprevrátila.

Vytlačenú optiku bolo po tlači potrebné vyleštiť. Ručný brúsením však vznikali viditeľné mikro-škrabance a tak Dudley navrhol 3D tlačené zariadenie pre leštenie šošovky, ktorý sa však nedal ľahko použiť v celom procese leštenia. Nakoniec zvolil jednouché riešenie a ponoril šošovku do živice a následne vyleštil pod UV svetlom. Tenká vrstva živice slúžila pritom k vyplneniu vrstiev a škrabancov na povrchu šošovky, čím sa podarilo dosiahnuť hladký povrch.

Šošovka objektívu je tiež vytlačená 3D tlačou, no pre jej spracovanie bolo potrebné nájsť vhodný spôsob

Spúšť fotoaparátu bola navrhnutá podľa vzoru fotoaparátu 1885 od CJ Wollastona, ktorá bola digitálne replikovaná a následne upravená tak, aby sa zmestila do 3D tlačeného fotoaparátu. Rýchlosť uzávierky sa dá nastaviť len rýchlosťou stlačenia a uvoľnenia tlačidla na hornej časti krytu fotoaparátu. Nastaviteľná clona sa otvára a zatvára otáčaním prstenca na objektíve.

3D vytlačenému fotoaparátu nechýbajú funkčné kruhové ovládače clony a spúšte

35mm fotografický film sa vkladá do fotoaparátu pomocou zadných dvierok, kde sa uloží na cievku. Sada tlačených ozubených koliesok zabezpečuje navíjanie filmu správnou rýchlosťou a indikátor na fotoaparáte ukazuje, kedy sa postúpilo na ďalšiu snímku. Šesť plných otočení kruhového indikátora predstavuje 24 snímok z fotografického filmu.

Keďže sa jedná o fotoaparát s jednou šošovkou, výsledné snímky rozhodne nemôžu putovať na nijakú výstavu. Skôr išlo o demonštrovanie, čo všetko sa v dnešnej dobe dokáže dosiahnuť za použitia moderných technológií 3D tlače a poriadnej dávky kreativity.

3D tlačený 35mm fotoaparát neposkytuje síce veľmi kvalitné fotografie, no skôr demonštruje technológiu 3D tlače