Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG Innofest Europe 2016: Prehľad noviniek z oblasti domácich spotrebičov

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
20. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina festivalov, ktoré sú ľuďom známe, oslavuje hudbu, no nájdu sa aj iné, napríklad také, ktoré oslavujú technológie. Na jednom takom, konkrétne na festivale inovácií, sme sa boli pozrieť v susednom Maďarsku. A teraz tam zoberieme aj vás.

Budapešť sa stala tento rok pre juhokórejského výrobcu LG miestom, kde odbornej a novinárskej verejnosti predstavil svoje najnovšie prírastky, najmä v oblasti bielej techniky. Niektoré pod novým označením „Signature“. Podľa výrobcu sa majú odlíšiť materiálmi, prevedením, dizajnom, no samozrejme aj technológiami.

„Je to chladnička, americká chladnička. Je to práčka. Je to čistička a zvlhčovač vzduchu v jednom. A je to potom ultra prémiový OLED televízor,“ výrobky Signature predstavuje pán Roman Šípoš, LG Electronics CZ & SK.

Množstva inovácií sa dočkali aj zavedené modelové rady. Ich nové technológie sú združené pod pojmom Centum System.

„Pri práčkach je to technológia Direct Drive. Rovnako naše investície smerovali aj do vývoja v segmente chladničiek, kde sme vyvinuli efektívny lineárny kompresor,“ hovorí pán Chang Ho Kwon, generálny riaditeľ, LG Electronics CZ & SK.

V súvislosti s technológiou Direct Drive pri práčkach nedochádza k únikom účinnosti ani energie pri motore.

„Je to elektromagnetický krokový motor, ktorý je zabudovaný priamo na bubne tej práčky. Tým samozrejme sa eliminujú otrasy aj hluk. Na tomto modeli je úplne nové uloženie alebo zavesenie toho pracieho bubnu. Je to v podstate niečo podobné ako máte v aute tlmiče,“ vysvetľuje pán Roman Šípoš, LG Electronics CZ & SK.

V prípade chladničiek znižuje Centum System cez lineárny kompresor energetickú spotrebu, ktorá sa môže dostať až do kategórie A3 plus / mínus 20 percent.

„Lineárny kompresor, podobne ako Direct Drive, má eliminovaný počet dielov. Takisto je to kroková vec, takže tá chladnička dokáže vyjsť na maximum svojho výkonu okamžite, a takisto je možné polohovať jej výkon, krokovať, regulovať.“

Nepovšimnutý nezostal ani svet upratovania. LG sa v ňom však zameral na to, čo najviac trápilo používateľov. Nielen samotné upratovanie, pre ktoré má vo svojej výbave robotický vysávač, ale pri manuálnej činnosti aj elektrická šnúra, ktorá používateľov obmedzovala. Riešením by mohli byť vysávače CordZero.

„Je to segment bezsáčkových a bezkáblových prístrojov, ktoré majú vlastný akumulátor. V štandardnom balení sú dva zdroje, to znamená jeden je priamo v prístroji a jeden je v nabíjateľnom kastlíku, ktorý je v rámci stojanu, ktorý ten vysávač má.“

S dvomi batériami sa tak dá vysávať až 90 minút. Modelový rad CordZero zahŕňa bežné kolieskové vysávače, ako aj tyčové, ktoré v sebe kombinujú dve zariadenia. Z hlavného tela sa tak dá odpojiť malý ručný vysávač, ktorý môže poslúžiť napríklad pri čistení auta. No výrobca myslel aj na to, aby sa nestrácali rôzne nadstavce.

„Celé to príslušenstvo máme ako keby zabudované priamo na tom prístroji. Takže má to výklopný mechanizmus, má to rôzne posuvné mechanizmy,“ uzatvára pán Roman Šípoš, LG Electronics CZ & SK.

Áno, aj svet bielej techniky má svoje inovácie a to najmä preto, aby používateľov odbremenil a uľahčil im život. V tomto smere sa o to bude snažiť aj nový inteligentný systém SmartThinQ, opäť z juhokórejskej dielne, ktorý prepája domáce spotrebiče pomocou malých senzorov a centrálneho panela. O jeho prínose si však povieme viac niekedy nabudúce.