Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systémový fotoaparát Nikon 1 J5 je prešpikovaný množstvom technológií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Známy japonský výrobca fotoaparátov Nikon sa rozhodol vyjsť v ústrety nadšencom fotografovania, ktorým už nestačia bežné kompaktné fotoaparáty, no ešte stále sa nechcú pustiť do sveta zrkadloviek. Práve pre tých je určený kompaktný bez zrkadlový fotoaparát Nikon 1 J5, ktorý je vstupnou bránou do sveta výkonných fotoaparátov a je prešpikovaný množstvom technológií.

Fotoaparát Nikon 1 J5 zaujme hneď na prvý pohľad svojím štýlovým retro dizajnom a praktickým ovládaním. K dizajnu prispel výrobca aj farebnými prevedeniami, či už striebornou, čiernou, alebo kombináciou oboch týchto farieb.

„Ide o systémové fotoaparáty s možnosťou vymeniť objektívy. Je to systém, ktorý je postavený okolo palcového snímača. Tých objektívov dnes existuje celý rad. Môžete fotoaparát vybaviť samozrejme teleobjektívom, prípadne veľmi širokouhlým objektívom alebo pevným sklom. Napríklad máme portrétny objektív so svetelnosťou 1.2,“ fotoaparáty predstavuje pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Palcový CMOS snímač má pritom rozlíšenie 20,8 megapixlov a o spracovanie fotografií a videí sa postará aj nový obrazový procesor EXPEED 5A. Dokáže si tak poradiť aj so záznamom v horších svetelných podmienkach. Citlivosť ISO je v tomto prípade v rozsahu od 160 do 12 800. Fotoaparát tiež disponuje pokročilým hybridným systémom automatického ostrenia so 171 bodmi, z ktorých 105 má fázovú detekciu.

„Pre funkcie tohto fotoaparátu je typické to, že sa Nikon vlastne vrátil k tomu klasickému ovládaniu ako poznáme zo zrkadloviek. Takže tie fotografické napríklad poloautomatiky sú veľmi rýchle a pohodlne dostupné.“

Nechýba samozrejme ani 3 palcový dotykový displej, ktorý môže tiež slúžiť na ovládanie fotoaparátu, no tým, že nie je fixný, pomáha najmä pri samotnom fotení.

„Je výklopný, tak aby ste mohli snímať ako podhľady, tak nadhľady. A čo je veľmi zaujímavé, dá sa ešte takto otočiť úplne dopredu a fotiť tie dnes toľko obľúbené selfie snímky.“

Aj vďaka tomu, že vo fotoaparáte chýba zrkadlo, sa J5ťka radí medzi najrýchlejšie fotoaparáty súčasnosti. Zvládne tak snímať 45 záberov v maximálnom rozlíšení vo formáte JPEG, pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. No a cudzie nie je zariadeniu ani nakrúcanie videí.

„Fotoaparát je vybavený Full HD systémom, ale vie tiež 4K video, dokonca vie v režime videa robiť snímky buď spomalené, alebo zrýchlené. A ešte je tam taká možnosť snímať sekvenčné video, ktoré je poskladané z takých krátkych záberov a môže vyzerať veľmi akčne, napríklad počas nejakých domácich osláv.“

Zaujímavá je aj schopnosť vytvárať takzvané pohyblivé monentky, čo je kombinácia fotky a krátkeho spomaleného videa. No a ani moderným komunikačným technológiám výrobca pri tomto stroji neodolal. A tak má fotoaparát nielen Wifi, ale aj NFC.

„Je možné ho veľmi jednoducho spárovať s inteligentnými zariadeniami, ako sú tablety, ako sú inteligentné mobilné telefóny. Tie sa potom dajú použiť aj na ovládanie tohto fotoaparátu. No a tiež je možné cez ne sťahovať fotografie a potom ich napríklad umiestniť na nejakú sociálnu sieť,“ uzatvára pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Fotoaparáty Nikon 1 J5 sa tak môžu stať šikovným spoločníkom pre ľudí, ktorým už nestačí kvalita bežných kompaktných fotoaparátov. Splnia teda aj vyššie nároky na vlastnosti fotoaparátu a vďaka svojim malým rozmerom potešia tých, ktorí nie sú ochotní nosiť so sebou veľké vybavenie. J5ťka sa totiž hravo zmestí do väčšieho vrecka, ale aj do dámskej kabelky.