Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Malá a ľahká digitálna zrkadlovka Nikon D5500

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Digitálne zrkadlovky si v súčasnosti už podmanili viacerých používateľov a dokonca aj tých, ktorí pred tým fotili kompaktom. V tomto smere sa im však snažil vyjsť v ústrety japonský Nikon najmä čo sa veľkosti týka. A tak priniesol jeho doteraz najmenšiu zrkadlovku – model D5500.

Už pri prvom dotyku s novou D5500vkou je jasné, že výrobca sa vyhral s celkovou ergonómiu fotoaparátu, ktorý je rozmerovo o niečo menší a ľahší ako jeho predchodca, model D5300. Váži len 470 gramov vrátane batérie a napriek jeho malým rozmerom sa pri fotografovaní pohodlne drží.

„Táto zrkadlovka je v súčasnej najmenšou zrkadlovkou vôbec v portfóliu Nikonu. Na tomto fotoaparáte je zaujímavé, že došlo ku kompletnému preskladaniu vlastne tej vnútornej stavby, ako tej hlavnej dosky, tak nejakých nasledujúcich zariadení vo vnútri. A vlastne ten fotoaparát sa veľmi stenčil v tomto mieste, čo umožňuje hlbšie vloženie vlastne tých prstov,“ popisuje fotoaparát pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Výrobca sa tiež zameral na obrazový výkon fotoaparátu. O spracovanie informácií sa tak stará procesor Expeed štvrtej generácie spolu so snímačom formátu DX, čiže APS-C.

„Čo sa týka tých fotografických funkcií, tak je možno veľmi zaujímavá informácia, že má 24 miliónov bodov rozlíšenie, čiže 24 megapixel, ako sa hovorí. Dynamický rozsah sa pohybuje niekde okolo 14,2 EV.“

Fotoaparát si dokáže dobre poradiť s horšími svetelnými podmienkami, kde poteší vysoká citlivosť ISO.

„Ide nastaviť až do nejakého ISO 25600, ale tiež jedným dychom by som dodal, že do nejakého ISO 6400 je ešte tak málo toho rušivého šumu, že to je veľmi dobre použiteľné.“

Pre rad fotoaparátov 5000 je typický výklopný LCD displej, ktorý má v tomto prípade veľkosť 3,2 palca a navyše je aj dotykový.

„V rámci tých dotykových funkcií ide napríklad voliť Autofocusový, čiže zaostrovací bod.“

Fotoaparát D5500 si teda s fotkami veľmi dobre rozumie, no doma sa cíti aj v oblasti nakrúcania videí.

„Ide o Full HD video sekvenciu, ktorá umožňuje vytvárať až 60 snímok za sekundu. Tiež je možné nakrúcať video vo framerate 30 snímok za sekundu, ale tiež 25 a 50.“

A keď spomíname video, tak práve pri ňom je dôležité ostrenie, keďže je vždy náročnejšie najmä kvôli pohybujúcim sa objektom. D5500 má však na to určenú špeciálnu funkciu.

„Je tu takzvaný AFF, my tomu hovoríme, to je vlastne zaostrovanie. To F posledné znamená Full Time, takže neustále sa snaží dohľadávať ten objekt. Tam sú v praxi možné dve nastavenia. Buď to hľadáte objekt ako taký, umiestnenie zaostrovacieho bodu. Alebo hľadáte tváre.“

Fotoaparát obsahuje okrem štandardného USB portu aj vstavanú Wifi pre bezdrôtové pripojenie s mobilnými zariadeniami, z ktorých sa dá aj ovládať.

„Po prvé je možné ten fotoaparát ovládať, kedy vám to vlastne to zariadenie funguje nielen ako diaľkový ovládač, ale tiež displej pre živý náhľad, čiže vidíte reálne scénu a môžete si napríklad počkať, v určitom momente snímať. A potom je možné to použiť de facto ako bezdrôtovú čítačku, čiže prejsť si fotografie a presunúť tie, ktoré vás zaujímajú, do toho inteligentného zariadenia. Teda nahrať napríklad na tie sociálne siete,“ dodáva pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Fotoaparát Nikon D5500 teda zaujme svojimi funkciami nielen amatérskych nadšencov, ale aj náročnejších fotografov, pre ktorých sa môže, pre svoje malé rozmery a bezpečný úchop, ako aj pomerne silný snímací čip, stať druhým záložným fotoaparátom pri cestovateľských potulkách.