Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Za elektroniku pod stromček Slováci v priemere utratia 130 EUR

Za elektroniku pod stromček Slováci v priemere utratia 130 EUR
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 12. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Za elektroniku pod stromček tento rok jednotliví spotrebitelia v priemere utratia 130 EUR. Za darčeky v populárnej kategórii počítačov a telefónov dokonca 300 EUR. Oproti minulému roku stúpla útrata za elektroniku zhruba o 7 EUR.

„Medzi darčekmi nad 200 EUR kraľujú smartfóny a notebooky, hlavne konvertibilné ,dva v jednom‘, z ktorých je možné odobratím displeja urobiť tablet. Novinkou budú diaľkovo ovládané drony. V nižšej cenovej kategórii sú hitom zariadenia pre starostlivosť o zdravie a telo, hlavne smart a fitness náramky a sport-testery. Medzi darčekmi budú aj rôzne doplnky, ako sú selfie tyče, slúchadla, externé batérie alebo disky,“ zhrnul výsledky ankety Martin Vařbuchta zo spoločnosti Intel. Anketu medzi najväčšími tuzemskými predajcami elektroniky Alza.sk, Mall.sk a NAY realizovala spoločnosť Intel.

„Ženy budú najčastejšie obdarovávané notebookmi 2v1, mobilnými telefónmi, fitness náramkami alebo mixérmi na smoothie,“ hovorí Šárka Jakoubková zo spoločnosti Alza.sk. Tradičné vlnené ponožky by mali byť podľa Mareka Čičmanca zo spoločnosti Mall.sk nahradené praktickejšími darčekmi vo forme externých diskov alebo zdrojov napájania (tzv. powerbank).

Slovákov v nákupoch brzdí hlavne nedostatok invencie „čo kúpiť“, na nedostatok peňazí si nesťažujú. „Najviac sa nad výberom darčekov trápia muži. Vybrať ten správny vianočný darček je najťažšie pre 63 % z nich. Absencia nápadov tak v SR výrazne dominuje nad nedostatkom financií na darčeky (31 %) alebo nedostatkom času (6 %),“ hovorí Martin Vařbuchta zo spoločnosti Intel, ktorá minulý rok uskutočnila prieskum medzi viac ako 10 tisícmi respondentov z desiatich európskych krajín, vrátane Slovenska.

7 predajných bestsellerov domácej elektroniky tohtoročných Vianoc:

Elektronika nad 200 EUR:

1. smart telefóny
2. notebook 2v1 (kombinácia notebooku a tabletu)
3. herné konzole
4. televízory
5. drony
6. smart hodinky
7. fotoaparáty (zrkadlovky)

Elektronika do 200 EUR:

1. šport-testery a fitness náramky
2. lacnejšie tablety
3. lacnejšie smart telefóny
4. zariadenia pre starostlivosť o telo
5. malé domáce spotrebiče, kávovary, smoothie maker
6. doplnky: selfie tyče, slúchadlá, externé batérie, disky
7. stavebnice

Predvianočné nákupy sú už v plnom prúde, potvrdzujú tuzemskí predajcovia oslovení v ankete. Darčeky začali ľudia kupovať už koncom októbra, ale teraz už rapídne stúpajú každým dňom a budú kulminovať tretí týždeň v decembri. Aby on-line nákup dorazil balíkovou dopravou do Štedrého dňa, odporúčajú predajcovia objednať minimálne s týždenným predstihom. Na výdajných miestach alebo v predajni bude možné objednaný tovar vyzdvihnúť u všetkých oslovených predajcov ešte aj 23. decembra, v prípade predajní NAY dokonca 24. decembra.

Podľa minuloročného prieskumu Slováci spoločne s Nemcami, Britmi a Francúzmi nakupujú darčeky s výrazným predstihom. „Takmer polovica (49 %) tuzemských spotrebiteľov má už 1. decembra väčšinu darčekov nakúpených, zatiaľ čo vo väčšine štátov Európy sa nákupy pod stromček realizujú až počas decembra. Padajú aj genderové klišé, napríklad tuzemskou raritou je, že počas roku nakupujú viac muži ako ženy (16 % ku 13 %),“ uzatvára Martin Vařbuchta zo spoločnosti Intel.

Čo sú podľa popredných predajcov elektroniky tohtoročné nákupné bestsellery:

PRE MUŽOV: Muži si ako darček prajú high-endovú počítačovú výbavu, produkty pre smart domácnosť, doplnky do auta alebo pre šport. Rastie dopyt po tabletoch (2v1) s väčšou obrazovkou a dokovacou klávesnicou, dajú sa totiž využiť ako notebook aj tablet. Muži budú dostávať aj množstvo elektronických doplnkov: najviac kamery do auta, šport-testery, smart hodinky, holiace strojčeky, outdoorové kamery, externé disky, odolné mobilné telefóny, drony a sady náradia, ultra HD televízie, herné konzoly, domáce vínotéky alebo kvalitné fotoaparáty (zrkadlovky).

PRE ŽENY: Ženy budú najčastejšie obdarovávané notebooky 2v1, mobilnými telefónmi, fitness náramkami a mixéry na smoothie. Nebudú chýbať ani luxusné fény, aróma prístroje, kávovary, kuchynské roboty, smoothie maker, čítačky kníh a tablety.

PRE DETI: Deti obvykle nájdu pod vianočným stromčekom edukatívne tablety, slúchadlá, herné konzoly, telefóny, stavebnice, hračky na diaľkové ovládanie, elektronické bábiky, digitálne hry alebo detské fotoaparáty.

PRE TEENAGEROV: Mládež sa môže tešiť na herné konzoly, notebooky, zariadenia 2v1, mobilné telefóny, selfie tyče, slúchadlá, reproduktory a herné myši alebo akčné kamery.

Intel, elektronika, smartfón, tablet, notebook, vianoce, nákupy, Slovensko, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky

(Zdroj: Tlačová správa Intel)