Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nikon Coolpix P900: Fotoaparát s poriadnym objektívom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 9. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Myslíte si, že odfotiť či natočiť poriadne vzdialené veci, ako také krátery na Mesiaci, v dobrej kvalite, je so spotrebiteľským fotoaparátom nemožné? V dnešnej dobe už veru nie a dokazuje to aj stroj s označením Coolpix P900 z japonskej dielne výrobcu Nikon, ktorý disponuje poriadnym priblížením. Čo sa za tým skrýva a aké ďalšie technológie má pre nás nachystané, to sa už dozviete v nasledujúcich minútach.

Coolpix P900 zaujme už svojím výzorom, oproti bežným fotoaparátom je jeho telo mohutnejšie, keďže sa do neho musí vtesnať poriadny objektív a je vyrobené z tvrdeného plastu. Je vybavený CMOS snímačom s rozlíšením 16 megapixelov.

„Je to čip, ktorý používame i v iných fotoaparátoch, ktorý je pomerne často používaný. Býva označený ako CMOS BSI. Čo znamená, že to je snímač, ktorý má relatívne málo šumu,“ hovorí pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Bez problémov teda zvláda aj horšie svetelné podmienky. Ale poďme na pýchu stroja, a tou je objektív. Je mu samozrejme podriadená aj samotná konštrukcia a nie náhodou si hovorí Ultrazoom. Jeho priblíženie je totiž až 83 násobné. Ohnisková vzdialenosť sa pritom začína len na 24-roch milimetroch, takže je aj poriadne široký. Ale ďalej pokračuje až do neuveriteľných 2000 milimetrov, čo je viac ako dvojnásobok oproti teleobjektívom pre zrkadlovky od tohto výrobcu.

„V súčasnej dobe je to pravdepodobne najdlhšie ohnisko, ktoré je vôbec dostupné a zaujímavé je to práve pre ľudí, ktorí chcú fotiť napríklad športy alebo vtáky alebo niečo, čo je proste buď to malé, nepočká na vás, prípadne je od vás veľmi ďaleko. Na objektívu sa nachádza závit pre filtre. Môžete použiť napríklad polarizačné filtre na krajinu. Ten závit je 67 milimetrov a je to výnimka v rámci vlastne tých Ultrazoomov. Nie je to bežné vybavenie.“

Objektív má pritom aj veľmi slušnú svetelnosť, ktorá je pri spodnej ohniskovej vzdialenosti na čísle 2,8.

„A čo je vôbec najdôležitejšie pre takto dlhý objektív, predstavme si to ohnisko 2000 milimetrov, tak je tam veľmi účinný stabilizátor, ktorý má dokonca dvojité snímanie tých otrasov.“

Táto stabilizačná technológia nesie názov Dual Detect Optical Vibration Reduction, v skratke VR a ide o optickú redukciu vibrácií.

„Čiže šošovka sa vám vlastne pohybuje proti pohybu ruky fotografa. Umožňuje veľmi dobre snímať trebárs za horších svetelných podmienok alebo práve s tým dlhým ohniskom.“

Čo všetko dokáže tento objektív prezentuje aj video na internete od jedného z používateľov, ktoré ukazuje poriadne priblíženie, kedy sú vidieť už aj krátery na Mesiaci. Takže P900-vka nielen fotí, ale zaznamenáva aj video.

„U toho Mesiace je napríklad dobré vedieť, že lepší než spln sú tie situácie, keď je Mesiac zhruba polovičný, pretože to bočné svetlo nám pekne modeluje. V skratke, také tie fotografické skúsenosti je vždy dobré mať. Ale pokiaľ ich máte, tak toto je nástroj, ktorý vám umožňuje akoby dosiahnuť ďalej.“

Veľmi zaujímavé sú však aj opačné schopnosti objektívu P900-vky. Okrem obrovských vzdialeností mu totiž nie je cudzie ani fotenie v makro móde.

„Samozrejme nie je možné kombinovať makro s plne vytiahnutým tým zoomom, to tam sú isté rezervy ešte, ale inak je to vlastne v rámci tej širokouhlej časti toho objektívu aj od jedného centimetra.“

Čo sa týka citlivosti ISO, tak tú si môže používateľ nastaviť od hodnoty 100 až po 6400. A vráťme sa k tomu, že dnes je už štandardom, okrem fotenia, nakrúcať fotoaparátom aj video. S videom súvisí aj funkcia Time Lapse, ktorá ho vytvára z obrazových sekvencií.

„Tu si myslím, že je veľmi pekne spravený program, ktorý dovolí zachytiť takzvané Star Trace, čiže to, ako sa vám zdanlivo otáča nočná obloha a aparát si vlastne naukladá tie fotky za sebou. Zoradí ich do videa a vie vám urobiť 150 minútový záznam, z ktorého potom vlastne urobí krátke video, niekoľko sekúnd, kde je vidieť ako sa tie hviezdy pohybujú.“

Fotoaparát má samozrejme LCD displej s rozmerom 3 palce. No štandardom pri iných strojoch nie je to, že je výklopný a umožní vám fotografovať i pri náročnejších kompozíciách z nadhľadu i podhľadu. Samozrejmosťou je tu dominantný elektronický hľadáčik, ktorý dokáže pri fotení podstatne pomôcť.

„Keď ten aparát poriadne chytím takto a takto, tak týmto priložením k tvári vlastne získate tretí operný bod. Pokiaľ máte 2000 milimetrov udržať reálne z ruky, tak nie je vôbec od veci,“ názorne ukazuje pán Michael Jurák, odborný školiteľ, Nikon.

Nechýba tiež záznam GPS polohy a z moderných komunikačných technológií sa dá využiť Wifi alebo NFC pripojenie. Kompaktný fotoaparát Nikon Coolpix P900 tak môže byť zaujímavým nástrojom pre bežného fotografa, aj keď vlastnosti jeho objektívu určite zaujmú i nejedného profesionála.