Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

IFA 2015: Samsung SmartThings – Internet vecí pre každého

IFA 2015: Samsung SmartThings – Internet vecí pre každého
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 9. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Juhokórejská spoločnosť Samsung vidí budúcnosť v IoT, čiže v Internete vecí, ktorý predstavuje inteligentné zariadenia navzájom spolu prepojené a spolupracujúce s cieľom uľahčiť život ľuďom a firmám. Spoločnosť svoje riešenia pre Interent vecí predstavila vo forme softvérovej a hardvérovej platformy Samsung SmartThings.

Otvorená platforma Internetu vecí sa zameriava na všetky odvetvia, Smart Office prináša bezpečnosť a spoľahlivosť firmám, ktoré vyžadujú neustálu mobilitu a previazanosť firemných zariadení. Smart Retail je zameraný na bezpečné a jednoduché virtuálne nakupovanie na všetkých dostupných miestach, kedy stačí zákazníkovi iba mobilné zariadenie.

Najviac času trávime v teple svojich domácností a práve tam smeruje Samsung so svojím Smart Home pre Internet vecí asi najviac. Domáci video systém Smart Home Monitor chráni a monitoruje všetky miestnosti, dokáže zasielať video prenos používateľovi na mobilné zariadenie v reálnom čase, posiela mu notifikácie o udalostiach, ktoré dokáže predvídať, kedy začne nakrúcať video ešte predtým ako sa niečo stane.

V dnešnej uponáhľanej dobe je dôležité si dopriať kvalitný a výdatný spánok, ktorý má vplyv na náš život a zdravie. Samsung v spolupráci s vedcami z univerzít sa spánkom zaoberal nejakú tú dobu a vyrobil nové zariadenie s názvom SleepSense, ktoré nám pomôže náš spánok vylepšiť.

SleepSense v tvare disku sa ukladá pod matrac a po celý čas spánku meria našu frekvenciu srdca, dýchanie a pohyby. Je prepojený s inými zariadeniami v domácnosti a tak môže pre zvýšenie kvality spánku ovládať napríklad televízor, audio systém, klimatizáciu či vykurovanie. Používateľ si merané údaje vie pozrieť prostredníctvom mobilne aplikácie, ktorá mu, na základe jeho osobných údajov zozbieraných počas meraní, podá informácie, čo má spraviť pre zvýšenie kvality svojho spánku.

Samsung SmartThings sa však ide oveľa ďalej až za hranice našich domovov, spája všetko do prepojeného mobilného sveta a chce vytvárať inteligentné mestá. V tomto smere Samsung predstavil napríklad novú tlačiareň s názvom SMART UX Center, ktorá sa prispôsobí vaším potrebám a môžete si ju kompletne nastaviť podľa toho, čo vám vyhovuje. Cez tablet alebo smartfón so systémom Android dokážete na diaľku robiť zmeny v dokumente odoslanom do tlačiarne.

Nová služba Samsung Cloud Print prináša možnosti pridávať a tlačiť dokumenty zo vzdialeného cloudového úložiska priamo zo smartfónu a aj keď nie ste pri počítači, vaša tlačiareň ho doma na diaľku vytlačí.

Samsung sa spojil s výrobcami automobilov, ako je BMW a Volkswagen a zavádza technológiu Car mode for Galaxy, ktorá umožní používateľom smartfónov Galaxy bezpečne používať kľúčové funkcie z týchto zariadení vo svojom aute vďaka štandardu automobilovej konektivity Mirror Link.

Ak si nie ste istý, že ste auto zamkli alebo ste zabudli, kde ste s ním zaparkovali, aplikácia vám s tým ľahko pomôže. Upozorní vás na otvorené vozidlo alebo vás k nemu presne naviguje. Počas tepla môžete na diaľku zapnúť klimatizáciu a kým prídete k autu, bude v ňom príjemne. Navyše sú všetky tieto funkcie dostupné aj pre nové inteligentné hodinky Samsung Gear S2, takže sa dá všetko pohodlne ovládať priamo z vášho zápästia.

Samsung investoval do Internetu vecí nemalé prostriedky a vidí v ňom budúcnosť prepojeného mobilného sveta, ktorý poskytne veľa príležitostí pre ľudí aj firmy.