Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fotoaparáty Canon 5DS a 5DSR s poriadným rozlíšením

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Skúšali ste už niekedy fotiť aj niečo iné ako svoje ratolesti, príbuzných, známych, či kamarátov, ja neviem, tak napríklad architektúru alebo prírodu plnú detailov? V takom prípade už potrebujete fotoaparát s poriadnym rozlíšením. S dvomi takými modelmi prišiel pred časom Canon. Oba majú viac ako 50 megapixelov, no jeden sa na tie detaily zameriava ešte viac. Prečo? To sa už o chvíľu dozviete.

Digitálne fotoaparáty 5DS a 5DS R dopĺňajú radu 5D Mark III ako zariadenia s 35 milimetrovým full frame snímačom a značným počtom megapixelov. Výrobcovi sa tak do ich tela podarilo vtesnať rozlíšenie až 50,6 megapixela.

„To zariadenie má predovšetkým osloviť ľudí typu fashion fotografie, krajinárov, fotografov architektúry a všetkých tých, ktorí potrebujú veľký detail, veľký počet obrazových bodov, či už kvôli zväčšeniu alebo vlastnej tlači predlohy. Technicky povedané, pri tlači 200DPI je možné zväčšovať do formátu A0,“ zariadenia predstavuje pán Pavel Šerý, Canon.

Vysoké rozlíšenie si však pýta aj poriadny výkon a preto sa ani v tomto smere sa nešetrilo.

„Ďalší posun, ktorý bol oproti predchodcom je dotiahnutie novej generácie procesoru DIGIC 6, tu v tomto prípade zastúpený dokonca dvomi kusmi. Výrazne pomáhajú k odšumeniu vlastného výsledku ako aj pomôžu rýchlosti jednotlivých procesov v rámci výroby a ukladania snímku na kartu.“

Fotoaparáty dokážu ukladať až 5 snímok za sekundu v plnom rozlíšení vo formáte JPEG alebo aj RAW. O obrazovú ostrosť sa pri fotení zase postará pokročilý systém automatického ostrenia.

„V tomto prípade sa vychádza z konštrukcie EOS 5-tky alebo EOS 1 DXka, ktoré majú 61 celkovo ostriacich bodov a z toho 41 je krížových.“

Skúsení fotografi vedia, že pri zrkadlovkách môžu nastať pri posune samotného zrkadla vo fotoaparáte mierne otrasy, no a tie môžu mať v konečnom dôsledku celkový vplyv na výslednú ostrosť fotografie. Fotoaparáty 5DS a 5DS R sú však na toto pripravené vďaka funkcii Mirror Vibration Control.

„Dva vačky, ktoré držia osu napojenú na zrkadlo zaistia to, aby nedochádzalo k vlastnému pádu a po vlastnom páde k zavibrovaniu zrkadla, pretože riadi celú trajektóriu pohybu zrkadla hore a dole.“

Pri fotení viacerých snímok za sekundu pri umelom osvetlení zvlášť pod neónkami sa môžu medzi snímkami objaviť výrazné rozdiely v zachytení farieb. Aj preto sú moderné stroje vybavené ďalšou pomocnou funkciou.

„Funkcia Anti Flickering je inteligentný algoritmus, ktorý je schopný si počkať vždy na správne svetlo tej žiarivky alebo toho umelého osvetlenia tak, aby každý z tých snímkov vychádzal parametricky či už z hľadiska expozície alebo z hľadiska vyváženia farby úplne rovnako.“

Úpravou si prešlo aj používateľské prostredie zrkadloviek, ktoré prichádza s možnosťou nakonfigurovať si v menu zobrazované parametre na zadnom displeji, samozrejme podľa potrieb používateľa.

Všetky vymenované technológie a funkcie majú obidva fotoaparáty 5DS a 5DS R spoločné, no pod červeným Rkom sa ukrýva ešte jedna zaujímavá a praktická technológia.

„Rozdiel medzi oboma zariadeniami je v konštrukcii low pass filtra, ktorý má za úlohu bojovať proti moiré alebo falešným farbám. V prípade Rka je špeciálne upravený tak, že nedôjde k vertikálnemu, horizontálnemu rozdeleniu bodov na jednotlivé pixely, ale k vráteniu do jedného bodu tak, ako vchádza do fotoaparátu. Čiže zariadenie sa správa podobne, ako keby low pass filter vôbec nemalo.“

Fotoaparát vychádza podľa výrobcu z požiadaviek profesionálov. Mnohí z nich si ho pritom už aj vyskúšali.

„Skôr než samotné funkcie ma zaujala tá kvalita výstupu, ktorá naozaj je vidieť, nie je to len číslo. Je to naozaj pozorovateľná vec ak máte kvalitný displej alebo teda vytlačíte tie fotky na veľký rozmer. Autofocus v tomto fotoaparáte je celkom rýchly, aj keď rozmiestnenie ostriacich bodov skôr na stred hľadáčika spôsobuje, že nebudete môcť zaostriť na pohybujúce sa objekty úplne na okraji kompozície. Každopádne je to dosť rýchle aj na fotenie nejakého stredne rýchleho športu,“ hovorí pán Filip Nagy, šéfredaktor, Biker.

Fotoaparáty 5DS a 5DS R sú kompatibilné s radom objektívov Canon EF, ku ktorým pribudol aj širokouhlý zoomovací objektív s ohniskovými vzdialenosťami 11 až 24 milimetrov.

„Na jedenástku ohnisko dokáže zabrať v diagonále uhol 120 stupňov a teda v kategórii full framových zoomových a rektilineárnych, to znamená zariadení, ktoré neskresľujú, ktoré zostávajú horizontálne aj vertikálne v rovnobežných líniách, má so svojimi 120-timi stupňami najširší uhol záberu,“ hovorí pán Pavel Šerý, Canon.

Fotoaparáty Canon radu 5DS a 5DS R si vďaka svojim vlastnostiam určite nájdu svoje uplatnenie najmä u profesionálov a používateľov, ktorí to s fotením myslia vážne. A vážne to so svojimi strojmi myslí aj japonský výrobca a tak sa určite môžeme tešiť na to, aké ďalšie technologické inovácie si pre nás nachystá.