Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavosti z výstavy CES 2015 - 4. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológie sú naozaj na každom kroku. Častokrát nám ani nenapadne čo všetko by sme doma vedeli využiť. Od bezdrôtových slúchadiel, cez elektronický zámok na kufor, až po robotický vysávač.

Zik Sport sú bezdrôtové slúchadlá určené prevažne pre aktívnych športovcov. Spájajú v sebe moderný dizajn s množstvom audio funkcií, ako je napríklad adaptívne potlačenie šumu, ktoré dokáže takmer úplne izolovať vonkajší hluk, v závislosti od jeho prostredia.

Používatelia ocenia režim Street, ktorý zachytáva okolité zvuky a prehráva ich priamo do ich uší. Tento režim pomôže zvýšiť bezpečnosť najmä v rušných uliciach. Okrem toho sú slúchadlá vybavené 32 bitovými DSP algoritmami, ktoré vytvárajú dojem, že hudba k vám prichádza spredu.

Robotické vysávače sa stávajú praktickými pomocníkmi, no pri čistení niektorých druhov povrchov mávajú problémy. Vákuový robotický vysávač POWERbot VR 9000 si s pomocou nových technológií poradí aj s podlahou z tvrdého dreva alebo s kobercom.

Oproti iným robotickým vysávačom má POWERbot až o 10 centimetrov širšiu obdĺžnikovú kefu, ktorou pri jednom prejdení pokryje väčšiu plochu. Technológia CycloneForce zasa nasáva častice nečistôt tak, že smerujú do oddelenej vnútornej komory, čím sa minimalizuje upchanie vysávača.

Ochrana batožiny je pre cestujúcich dôležitá a proti násilnému vniknutiu môže pomôcť aj batožinový zámok eGee Touch, ktorý nevyžaduje žiaden kľúč, číselnú kombináciu ani memorovanie kódu pre jeho otvorenie.

Zámok je totiž vybavený kryptovacou komunikačnou technológiou NFC a otvoriť, či zavrieť, sa dá použitím NFC smart štítku, spárovanej NFC nálepky (môže sa umiestniť napríklad na peňaženku), NFC aplikáciou v smartfóne alebo rezervným mechanickým kľúčom. Životnosť dobíjateľnej batérie je podľa výrobcu až tri roky.

Francúzky producent Giroptic predstavil kameru 360Cam, ktorá je schopná nakrúcať práve tristo šesťdesiat stupňový uhol, teda scénu okolo celej svojej osi. Na snímanie záberov používa tri optické, 185 stupňové šošovky v tvare rybieho oka, z ktorých sa synchronizovane prenáša záznam do vnútra kamery.

Fotografuje v rozlíšení 4K a video sníma pri rozlíšení 2K s ukladaním na mikro SD karty s kapacitou do 128 gigabajtov. Okrem toho má v sebe kamera zabudované aj tri mikrofóny, je odolná voči vode a váži len 180 gramov.

Svoj priestor dostali na CESe aj inteligentné hodinky. Medzi inými aj nový rad výrobcu Activité Pop. Ich telo je vyrobené pomocou technológie PVD, pri ktorej sa na hodiny nanášajú tenké vrstvy materiálu. Strojček je pritom prepojený so silikónovým remienkom. Activité Pop majú dva číselníky. Vonkajší ukazuje aktuálny čas a vnútorný percento dosiahnutého cieľa.

Hodinky vedia sledovať vašu aktivitu počas chôdze, behu alebo pri plávaní a sú teda vode odolné do tridsiatich metrov. Okrem fyzickej aktivity sledujú aj kvalitu spánku a ako tichý alarm pri budení používajú jemné vibrácie. Vymeniteľná batéria hodiniek by mala vydržať viac ako 8 mesiacov.