Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zaujímavosti z výstavy CES 2015 - 3. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilné zariadenia, kategória, ktorá sa každým rokom rozrastá. Aj vďaka výstave CES v Las Vegas. Presne tam výrobcovia uviedli nové mobilné telefóny, tablety, ultra booky, notebooky, jednoducho zaujímavosti z tohto segmentu.

V oblasti smartfónov sa vlajkovou loďou spoločnosti ASUS stáva nová generácia smartfónu ZenFone 2, ktorý prichádza s vylepšeným dizajnom zaobleného krytu s povrchovou úpravou z brúseného hliníka. Jeho zaoblený tvar s naozaj tenkými hranami by mal podľa výrobcu poskytnúť používateľovi lepší komfort pri ovládaní.

ZenFone 2 je opäť vybavený procesorom Intel Atom, ktorý je 64 bitový a k dispozícii má až 4 GB pamäte RAM. Zaujme aj kontrastný Full HD IPS displej s veľkosťou 5,5 palca. Smartfón má 13 megapixelový fotoaparát, obohatený bleskom RealTone s režimom Backlight pre fotenie aj vo svetelne náročných podmienkach.

Spomedzi ultra-tenkých zariadení 2 v 1 bol predstavený aj nový rad Transformer Book Chi. Najvyšší model T 300 Chi, s 12,5 palcovým displejom, je osadený novým Intel Core M procesorom s nízkou spotrebou. Druhým zástupcom je kompaktný 10,1 palcový T100 Chi a celý rad potom uzatvára ľahký 8,9 palcový T90 Chi.

IPS displeje majú široké pozorovacie uhly a zvládnu aj WQHD rozlíšenie. Zariadenia sa pritom pomocou neodymových magnetických pántov jednoducho premenia z notebooku na tablet.

A na poli tabletov sa o pozornosť uchádza aj ultra tenký tablet Dell Venue 8 zo série 7000, ktorý podľa udania výrobcu patrí s jeho šírkou len 6 milimetrov, medzi najtenšie dostupné tablety. Venue 8 má veľkosť displeja 8,4 palca a jeho rozlíšenie je až 2560 na 1600 bodov.

Aj preto je vhodný na prezeranie fotiek a videí vo vysokej kvalite. Tie sa dajú vyhotoviť pomocou kamery, ktorá má v sebe navyše aj integrovanú technológiu 3D RealSense. Vďaka nej vidí kamera naozaj priestorovo a tak používateľ dokáže v záberoch určovať objekty a merať rôzne vzdialenosti.

100 miliónov kusov notebookov z radu ThinkPad je už poriadne číslo a pri tejto príležitosti prináša Lenovo vynovený 14-palcový biznis ultrabook ThinkPad X1 Carbon. Je vyrobený z uhlíkových vlákien, ktoré výdatne prispeli k nízkej hmotnosti 1,3 kilogramu. Samotný notebook je veľmi štíhly s celkovou hrúbkou do 18 milimetrov.

X1 Carbon je poháňaný procesorom Intel Core piatej generácie a na batériu vydrží fungovať až 9 hodín. Vďaka technológii RapidCharge sa pritom dokáže batéria nabiť až na osemdesiat percent kapacity len za necelú hodinu.

Používateľov, ktorí majú radi flexibilitu, by mohli osloviť aj nové modely konvertibilného zariadenia YOGA 3, teraz už aj vo verzii s 11,6 palcovým podsvieteným displejom, s osadeným novým Intel Core M procesorom alebo vo väčšej, 14 palcovej verzii, ktorá sa môže pochváliť procesormi Core i5 a i7 piatej generácie.

Modely YOGA 3 si prinášajú dvojkĺbový systém pántov, vďaka ktorým sa zariadenie dá preklápať o celých tristo šesťdesiat stupňov a používateľ má tak prístup k režimom Notebooku, Stojanu, Stanu či Tabletu.

Zamiešať karty medzi tenkými mobilnými notebookmi sa rozhodol netradične aj LG. Jeho model ultrabooku 13Z940 si prináša 13,3 palcový FULL HD, IPS displej. Vo vnútri nájdeme procesory až do i7 a 4 GB operačnej pamäte.

Pre ukladanie údajov slúži 128 gigabajtový SSD disk. Notebook má hrúbku len necelých 14 milimetrov a jeho váha je 980 gramov. Popri tom sa však o pozornosť návštevníkov snažili aj iné modely tohto výrobcu.