Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Photokina 2014: Top foto novinky z výstavy I.

Photokina 2014: Top foto novinky z výstavy I.
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
24. 9. 2014
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nadšenci fotoaparátov a kamier už vedia, že september patrí každý druhý rok aj výstave Photokina. Ani redakcia Techpedie na nej nechýbala, a tak Vám dnes môžem ponúknuť pohľad na to najzaujímavejšie, čo som z Nemecka priniesol.

Asi najviac čakal celý foto svet na novinky od dvoch silných japonských hráčov. Canon a Nikon. Zvlášť Canon prekvapil, keď po piatich rokoch predstavil vynovenú verziu svojej legendárnej 7-Déčky, ktorú postavil výrobca podľa požiadaviek používateľov. „V čom je 7 D Mark II prevratný je to, že je to veľmi rýchly a odolný fotoaparát, ktorý pre poloprofesionálov poskytuje v podstate profesionálny výkon. Desať snímok za sekundu, 20 mpx, magnéziové telo a k nemu 3 nové objektívy,“ vraví Ladislav Paleček, generálny riaditeľ Canon.

Za rýchlosťou zrkadlovky je tandem dvoch nových výkonných obrazových procesorov DIGIC 6. Vďaka nim je to najrýchlejšia zrkadlovka v tejto triede. Rovnako poteší aj nový systém ostrenia. „Prístroj má novo prestavený, 69-bodový zaostrovací systém, ktorý má všetkých 65 bodov v krížovom prevedení, to znamená, že by po teoretickej stránke mal byť ešte o niečo lepší než 5D Mark III alebo Canon 1 DX, ktorý má 61 bodov,“ hovorí Pavel Šerý, Canon.

Vďaka rýchlemu ostreniu a tiež snímaniu sa táto zrkadlovka hodí najmä pre športovú fotografiu, či reportáž. Druhou, určite zaujímavou novinkou z dielne Japoncov je kompakt G7X. "Toto je taká vec, že „zabudnite na všetko, čo ste doteraz vedeli o kompaktných fotoaparátoch. Toto je foťáčik, ktorý posúva všetky triedy ďalej. Opäť 20 mpx, 7 snímok za sekundu, DIGIC 6 nový procesor, ktorý je podstatne rýchlejší a hlavne WiFi pripojenie,“ vraví Ladislav Paleček, generálny riaditeľ Canon.

Dnes sa už fotoaparáty pretekajú aj vo veľkosti snímacieho čipu, ktorý práve v G7Xke dostal zaujímavý rozmer. „Palcový senzor umožňuje nakrúcať i fotografovať v horších svetelných podmienkach a zvláda i pracovať s hĺbkou ostrosti. Všetko je tak ako u klasického Géčka - je postavené na objektíve, čiže objektív začínajúci 24 mm v prepočte na kinofilm so 4,2 násobkom čiže 24-115stka,“ hovorí Pavel Šerý, Canon.

Tento kompakt by mohol padnúť aj do rúk profesionálov. Nielen pre svoje parametre objektívu, ale aj pre možnosti nastavovania. „Pre profesionálnych používateľov, ktorí sú zvyknutí na nejakú ergonómiu fotoaparátu a rozmiestnenie ovládacích prvkov im toto vychádza v ústrety, tak ako sú zvyknutí z profesionálnych kamier, tak tu môže manuálne nastavovať jednotlivé veci a tu na tomto krúžku jednotlivé režimy autofokusu, manuálne ostrenie, nastavenie ISO a samozrejme veľký výklopný displej,“ povedal Ladislav Paleček, generálny riaditeľ Canon.

Treťou zaujímavou novinkou z dielne Canon bol rozhodne fotoaparát s poriadnym priblížením. SX 60tka s takmer polpalcovým snímacím čipom si totiž môže dovoliť až 65 násobný zoom, čo je až 1,365 milimetrov v prepočte na kinofilm. Pri tejto ohniskovej vzdialenosti sa clonové číslo dostalo na hodnotu F rovné 6 a pol.

Nikon sa nenechal zahanbiť a svetu ukázal svoju D750tku. Je to akýsi medzi stupeň medzi zrkadlovkami D610 a D810, čiže prechod k profesionálnejšej triede. Samozrejme ide o Full Frame stroj, ktorý prináša predovšetkým zabudované Wifi pripojenie. Výrobca ho však predurčil aj na nakrúcanie FULL HD videa s najvyšším počtom snímok 60 za sekundu. Nový snímací čip rovnako sľubuje vyššie hodnoty citlivosti ISO a teda aj lepšie výsledky v horších svetelných podmienkach.

Aj FujiFilm stavil na rekonštrukciu svojich osvedčených modelov. X100vka tak dostala podtitul „T“. Spolu s novým písmenom za menom prišiel aj hybridný hľadáčik, teda kombinácia optického a elektronického, ďalej mód, v ktorom fotoaparát simuluje fotenie na klasický film a tiež vzdialené ovládanie stroja pomocou smartfónu.

Olympus sa vydal cestou investícií do svojej triedy PEN. V tej chce zaujať novým modelom E-PL7. Jemné retro telo, vypĺňa vo vnútri aj WIFI modul, vďaka ktorému sa fotoaparát tiež spája so smartfónom, cez ktorý sa dá ovládať. Displej je v prípade tohto fotoaparátu výklopný, čo prináša nový vietor v segmente selfie strojov. Z parametrov zaujme ešte aj trojosá stabilizácia obrazu a tiež snímanie ôsmich snímok za sekundu. Výrobca sa snažil vylepšiť aj samotné zaostrovanie, a tak tu nájdeme až 81 bodový autofokus.

(Video reportáž ponúkneme už onedlho.)