Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistika na vode sa stala skutočnosťou: predstavujeme vám nový hydrobike Manta5

Cyklistika na vode sa stala skutočnosťou: predstavujeme vám nový hydrobike Manta5
Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
3. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po vode síce stále chodiť nevieme… ale čo tak si na nej aspoň zabicyklovať? Manta5, vodný bicykel, ktorý skonštruoval Guy Howard-Willis, Roland Alonzo a skupina absolventov Waikato School, premieňajú túto absurditu na realitu.

Ako sám vynálezca vo svojom vyhlásení uviedol, rozvoj a výroba vodného bicykla bola cesta nesmierne náročná, vyžadujúca obrovské technické možnosti. Na druhej strane však podľa neho priniesla svoje ovocie. Nezabúda pritom ani na svoj tím. Absolventov Waikato School vníma ako skvelý prínos a s hrdosťou prehlasuje, že je šťastný, že má okolo seba takých mladých a inteligentných ľudí.

manta5, sport, šport, vynález, Waikato School, Alonzo, Hydrofoiler, Howard-Willis

Karbónová konštrukcia

Motocykel bol vyrobený z uhlíkových vlákien. To zabezpečuje, že kostra bicykla je silná, jeho celková váha je však veľmi nízka. Má tiež 400w elektrický motor a vodotesnú batériu, ktorá je odolná voči sladkej i slanej vode. Tipovanie v cyklistike tak už možno nikdy nebude to, čo to bývalo.

Pre Mantu5 je charakteristický hydrofilm (úprava povrchu, ktorá chráni pred vodou), e-bike tech a vrtuľa. Vďaka týmto prvkom je vodný bicykel prispôsobený tomu, aby sa udržal na hladine. Design začal v roku 2011 v garáži Alonzo. Jeho vynález už stihol získať i Zlatý Pin v kategórii Koncepcia výrobkov na tohtoročných Best Design Awards na Novom Zélande.

Od prvého dňa bolo hlavným cieľom projektu preniesť klasické bicyklovanie na vodu. To prirodzene zahŕňalo aj schopnosť po páde do vody znova nasadnúť na bicykel. Bez tréningu to ale nejde. Nemusíte sa však obávať, že by ste sa na Manta5 Hydrofoiler  nenaučili jazdiť. Nie je to nič iné ako naučiť sa jazdiť na bežnom bicykli.

manta5, sport, šport, vynález, Waikato School, Alonzo, Hydrofoiler, Howard-Willis

Čoskoro dostupný pre každého

V súčasnosti Howard-Willisova novinka vstupuje na komerčný trh a spoločnosť pripravuje distribúciu produktu na medzinárodnej úrovni. Ich plán bol verejnosti odhalený v Aucklande na akcii s názvom "Big Boy Toys" začiatkom tohto mesiaca.

Ísť za svojimi cieľmi sa oplatí

si spomína, ako veľa ľudí mu hovorilo, že niečo takéto predsa nedokážu uskutočniť. Veľmi sa mu páči pracovať s tak úžasným tímom, ktorý je schopný zmeniť definíciu toho, čo je a nie je možné. Podľa neho je skutočným zadosťučinením vidieť reakcie ľudí po tom, čo im ukáže video s tým, čo sa im podarilo dosiahnuť.