Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

RacerX získal oficiálny titul najrýchlejšieho dronu na svete

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo výkonné spotrebiteľské drony môžu dosiahnuť rýchlosť letu až 64 km / h, pretekárske drony sú v úplne inej kategórii. Tieto rýchle kvadrokoptéry sú totiž špeciálne zostrojené pre poriadnu rýchlosť, čo dokazuje aj dron RacerX. Ten dokonca získal zápis do Guinnessovej knihy rekordov ako najrýchlejší dron na svete, ktorý sa ovláda na diaľku zo zeme.

Dron RacerX bol vlastnoručne postavený Ryanom Gurym, ktorý je produktovým riaditeľom Drone Racing League (DRL). Tento dron, špeciálne skonštruovaný pre súťaže, sa prvýkrát predstavil pred rokom a už sa dostal aj na ESPN, vrátane finále majstrovstiev sveta v roku 2017. No ešte predtým boli preteky dronov skôr záľubou milovníkov týchto strojov, ktorí si ich aj sami budovali pre dosiahnutie optimálnych rýchlostí, aby spolu mohli súťažiť na parkoviskách a v opustených skladoch.

Kým sa pretekársky dron RacerX dostal do svojej finálnej podoby, prešiel si niekoľkými úpravami konštrukcie a komponentov.

Aj to sa odráža na minulosti dronu RacerX. Kým sa dostal do súčasnej podoby, došlo k niekoľkým úpravám prototypov, z ktorých niektoré počas letov dokonca zhoreli. Finálny produkt sa však môže pochváliť bezproblémovým rýchlym letom, o ktorý sa postará dvojica lítium-polymérových batérií s kapacitou 1300 mAh, výkon 42 V a celková váha dronu len 800 gramov.

Dron RacerX je dielom Ryana Guryho a jeho tímu inžinierov z Drone Racing League.

S takouto výbavou sa Gury a jeho tím inžinierov z DRL rozhodli podrobiť dron RacerX rýchlostnému testu, pri ktorom bol aj zástupca z Guinnessovej knihy rekordov. Dron síce dosiahol neuveriteľnú rýchlosť 289 km / h, no oficiálna hodnota pre zápis sa meria ako priemerná maximálna rýchlosť z dvoch letov, ako sa dron pohybuje tam a naspäť po 100 metrovej dráhe. Aj napriek tomu získal dron RacerX titul „najrýchlejšia batériou poháňaná kvadrokoptéra, ktorá je ovládaná na diaľku zo zeme“ pri zápise rýchlosti 263 km / h (163,5 mph).

Dron RacerX získal titul najrýchlejšieho batériou poháňaného dronu na svete, ktorý sa ovláda na diaľku zo zeme.