Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vajda Group: Slovenské lode a hydromasážne vane na svetovej úrovni

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kto z vás vie zaradiť bratov Vajdovcov do toho správneho športu? Ak ste odpovedali vodný slalom, trafili ste. No už možno je menej tých, ktorí vedia, že bratia svoju vášeň k lodiam pretransformovali do ich výroby. Postupne sa od športu dostali k relaxu a tak sa do ich výrobného portfólia dostali aj turistické lode a hydromasážne vane, ľudovo povedané vírivky. No a keďže máme túto výrobu svetovej úrovne priamo na Slovensku a stojí za ňou množstvo technológií, rozhodne sme si to nemohli nechať ujsť.

Bratia Vajdovci sa po skončení športovej kariéry rozhodli zostať verní vodným športom a s elánom sa začali venovať návrhu a výrobe lodí pre profesionálnych športovcov. Vďaka precíznym technologickým postupom si lode Vajdovcov postupne vybudovali meno a od roku 1992 ich kanoe a kajaky pomohli športovcom vybojovať viacero olympijských medailí.

„Robili sa tu modely, robili sa tu formy, sami sme si postavili pece, pripravili priestory tak aby nám to vyhovovalo. Je to vyrábané z karbónových vlákien a kevlarových vlákien s našimi technológiami,“ hovorí pán Marcel Vajda, Vajda Group.

Ako doplnok k športovým lodiam začali vo Vajda Group vznikať aj turistické lode. Ich výrobný postup nie je pritom vzdialený ani od víriviek, ktoré sú tiež vo výrobnom programe.

„Celý proces začína výrobou termoplastovým lisovaním vákuovým a formy sú vlastne podobné, technológia je podobná, jak vylisujete loď, tak vylisujete aj tú vírivku,“ dopĺňa pán Marcel Vajda, Vajda Group.

Ako základ pre výrobu víriviek slúži akrylová platňa s antibakteriálnym povrchom, ktorá sa v peci postupne nahreje až na skoro 200 stupňov Celzia. Vďaka tomu je tvarovateľná a pomocou podtlaku sa vtlačí do pripravenej formy. Vytvorí požadovaný tvar a postupne sa ochladí. Následne sa vyfrézujú otvory, do ktorých sa osadia masážne trysky a hadicami sa poprepájajú systémy nielen pre rozvod vody. Celkovo je tam asi 120 metrov hadíc.

„Okrem vodnej časti obsahuje aj vzduchovú časť, kde kompresor tlačí vzduch do trysiek a vytvára nám bubliny v tej vode. A v podstate je to taká takzvaná perličková kúpeľ, jak to poznáme všetci,“ vysvetľuje pán René Vajda, Vajda Group.

Zostáva ešte osadenie elektroniky a ovládacieho panela, cez ktorý môže používateľ zapnúť a vypnúť jednotlivé trysky, nastaviť teplotu alebo filtračné cykly. V tomto prípade tiež zaúradovali moderné technológie, vďaka ktorým môže byť ovládací panel aj vo forme dotykového displeja.

„Dodávateľ vyvinul špeciálny tento panel, ktorý dovolí aj s mokrými rukami ovládať túto vírivku.“

Spoločnosť Vajda Group sa okrem výroby športových a rekreačných lodí zaoberá aj hydromasážnymi vaňami.

K relaxácii vo vírivke by nemala chýbať ani dobrá hudba. Prenosný reproduktor alebo mobilné zariadenie však nie vždy vydrží v takomto mokrom prostredí. Aj preto si výrobca pre používateľov pripravil doplnok v podobe špeciálneho reproduktora, ktorý sa doslova nalepí na stenu vírivky.

„Nemá tam membránu takú tú klasickú, ktorá kmitá, ale v podstate on kmitá s tou stenou tej vírívky. Tým pádom vytvára ten zvuk, ktorý je potrebný pre počúvanie tej hudby.“

Slovenské výrivky sa môžu pochváliť aj svojou energetickou efektívnosťou. Prispieva k nej možnosť prepínania čerpadiel, ktoré fungujú len pod sadačkami, na ktorých sú používatelia. No a voda vo vnútri vydrží dlho teplá vďaka výraznej izolácii a regulovanému ohrevu. Okrem toho však pomáhajú aj samotné čerpadlá svojim teplom pomocou ďalšej „Vajdovskej“ inovácie.

„My ho nepúšťame von, jak niektorí výrobcovia, že vetrajú to smerom do vonku, ale snažíme sa udržať to teplo toho priestoru pod tou vírivkou, čiže zohrieva zase tú vodu smerom dovnútra.“

Štandardne sa voda vo vírivke dezinfikuje pomocou zariadenia, ktoré produkuje ozón. Aby však bolo čistenie účinné, musí používateľ pridať ďalšie čistiace prípravky, napríklad chlórové tablety. Novinkou je však aj možnosť osadenia automatizovaného systému pre údržbu vody, ktorý poriadne predĺži jej trvácnosť.

„Voda cez cirkulačný obvod prechádza cez tieto elektródy, kde sa brómová soľ rozkladá na bróm a nejakú inú látku a bróm je takisto dezinfekčný prostriedok. Toto dokáže dezinfikovať na 100 percent tú vodu. Čiže tá voda pokiaľ sa nevymení, pokiaľ sa neminie tá brómová soľ, môže tam ostať aj rok, aj dva aj tri, a nič sa v podstate tej vode nestane,“ dodáva pán René Vajda, Vajda Group.

V tomto smere sa teda veľká údržba nepredpokladá. Vo Vajda Group ale tvrdia, že z vírivkou je to rovnako ako s autom, a tak si v istých intervaloch vyžaduje aj nejaký preventívny servis vnútorných komponentov. I preto patrí do výbavy rodinnej skupiny rozvinuté servisné pracovisko. Či sú to teda domáce vírivky alebo lode, rozhodne sa nič z toho vo svete nestratí. Ako Slováci tak môžeme byť hrdí na to, že práve z našej malej krajiny sa do sveta dostali veľké veci.