Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najrýchlejší spôsob odhalenia otrasu mozgu priniesli stredoškoláci

Najrýchlejší spôsob odhalenia otrasu mozgu priniesli stredoškoláci
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
4. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Reflexion Interactive Technologies je začínajúca firma, ktorú založili dvaja spolužiaci z Catholic High School v Lancasteri. Všimli si, že sa ich školský tréneri sťažujú na neskoré výsledky testov na otras mozgu, respektíve že prenosné riešenia sú cenovo nedostupné pre nízky rozpočet stredných škôl. A tak sa rozhodli že urobia prenosné a lacné riešenie. Svoj prototyp po pol ročnom testovaní predstavili teraz na výstave CES 2017.

V podstate sa jedná o akúsi tabuľu s dotykovými bodmi a LEDkami. Ak je u športovca po páde, či náraze súpera, podozrenie na otras mozgu, jednoducho stačí 30 sekundový test a hneď je jasné, či môže do zápasu opäť nastúpiť.

Veľkosť tabule je nastavená tak, aby pokryla celé zorné pole testovaného športovca. Zariadenie je ľahké a dá sa prenášať, čo je potrebné hlavne pri zápasoch, či súťažiach mimo domovskú školu.
Tabuľa funguje na princípe reakčného času testovaného subjektu, či už teda na náhodné svetelné podnety, alebo cielené vzory zadané trénerom či tímovým lekárom.

Tabuľa Reflexion slúži pre rýchle odhalenie prípadného otrasu mozgu u športovca

Tabuľa má rôzne možnosti variácií testov a dajú sa pri nej nastaviť, okrem citlivosti dotykových plôšok, aj metódy zberania údajov či bodovania. Samozrejme aby tabuľa prešla náročným testom, musela byť rýchlosť odozvy rádovo v milisekundách, a musela byť zabezpečená aj jej odolnosť pre prípad nekoordinovaných úderov zraneného športovca.

Tabuľa Reflexion používa na odhlalenie otrasu mozgu sériu dotykových bodov a LED svetiel

Obaja žiaci, Matthew Campagna a Matthew Roda, sa teraz snažia presadiť Reflexion tabuľu do čo najširšieho okruhu stredných škôl, aby neboli športové výsledky skreslené preventívnym odstavením súťažiaceho študenta, či dokonca profesionálneho športovca.

Svetlené podnety na tabuli Reflexion môžu byť náhodné, alebo ich cielené vzory zadá tréner či tímový lekár