Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Golfisti možno čoskoro vymenia vozíky za personálne vznášadlá

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Golfový vozík ako taký nie je príliš dizajnovo vybrúsený kúsok, no svoju úlohu na golfovom ihrisku zvláda na jednotku. V budúcnosti by však mohol existovať ešte lepší spôsob, ako sa dostať z odpaliska ku golfovej loptičke. Profesionálny golfista Bubba Watson spolupracuje so spoločnosťami Oakley a Martin Aircraft na vytvorení lietajúceho personálneho vznášadla s názvom Golf Cart Jetpack.

Podľa aktuálnych pred-produkčných prototypov môže Golf Cart Jetpack letieť do výšky až 914 metrov, pričom jeho maximálna rýchlosť je 74 km / h. Je to možné vďaka motoru s výkonom 210 konských síl, ktorý poháňa dvojicu dúchadiel s lopatkami. Golf Cart Jetpack je prispôsobený pre golfistu a poskytuje odkladací priestor pre golfové palice a vybavenie.

Prototyp lietajúceho vznášadla Golf Cart Jetpack by mohol v budúcnosti nahradiť golfové vozíky

Hoci vyzerá byť zábavné, ako golfista zo vzduchu pozoruje svojich peších kolegov, z praktických dôvodov by sa mal tento koncept držať pri zemi. Golf Cart Jetpack by mohol urýchliť hru na golfovom ihrisku, nasadnutie, vzlietnutie a pristátie trvá nejakú tú dobu a hráči, ktorí nemajú takýto dopravný prostriedok by tak mohli byť aj niekoľko jamiek popredu. Najmä v prípade ak treba vyloviť golfovú loptičku medzi stromami, Golf Cart Jetpack neposkytne potrebnú pomoc.

Ak sa k tomu pridá hlučnosť stroja 95 dB a to, že lopatkové rotory môžu spôsobiť rozhádzanie loptičiek na ihrisku, myšlienka používania štandardného golfového vozíka alebo klasická chôdza sa javí ako lepší spôsob pri tejto hre. Dalo by sa tada povedať, že je to skôr prehliadka možností technológií.

Na vývoji Golf Cart Jetpack spolupracuje aj profesionálny golfista Bubba Watson

Ale čo sa týka publicity, vyzerá byť Golf Cart Jetpack pôsobivo. Napriek tomu ani profesionálny golfista Bubba Watson zatiaľ na tomto stroji lietať nemôže. Na videu je Golf Cart Jetpack ovládaný viceprezidentom pre letovú prevádzku spoločnosti Martin Aircraft, Mike Readom. Bubba Watson je až na treťom mieste na čakacej listine pre výcvik pilotov a musí počkať, kým bude stroj certifikovaný a uvoľnený na trh.

Prototyp Golf Pack Jetpack sa dokáže vzniesť do výšky viac ako 900 metrov

Tento cieľ by mohol byť splnený už v dohľadnej dobe, nakoľko spoločnosť Martin Aircraft oznámila, že v júni ich prototyp získal od Úradu pre civilné letectvo v Novom Zélande osvedčenie letovej spôsobilosti. Výrobca tvrdí, prvé stroje First Responder Jetpacks by sa mohli začať dodávať koncom roka, s tým, že personálne verzie by mali nasledovať v decembri 2017. Lietanie na oboch modeloch však vyžaduje riadne školenie a certifikáciu a ani ich cena nie je vôbec nízka, stoja totiž až 200 000 dolárov.

Bubba Watson sa už nevie dočkať, kedy bude môcť vyskúšať personálne vznášadlo Golf Cart Jetpack