Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výstavba inteligentného štadióna v Atlante

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 4. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Denne prichádzame do styku s inteligentnými telefónmi, hodinkami či športovými náramkami, sú to drobné zariadenia, ktoré nám majú spríjemňovať život. No predstavte si niečo podobné, teda inteligentnú výbavu budúcnosti v oveľa väčšom vydaní. Napríklad v rozmeroch takého štadióna. Áno aj ten môže byť inteligentný. A tak poďte spolu so mnou do Atlanty, kde sa pre fanúšikov amerického futbalu a iných kultúrnych podujatí takéto niečo práve chystá.

Organizácia AMB Sports and Entertainment už aj na verejnosti predstavila svoj návrh vybudovania nového štadióna v Atlante, ktorý by sa mal pre verejnosť otvoriť v roku 2017. Štadión prinesie návštevníkom moderné a interaktívne technológie pre športové podujatia Atlantskej hlavnej futbalovej ligy spolu s ich domácim tímom Falcons, ale rovnako aj pre koncerty a iné veľké podujatia.

„Chystáme sa vybudovať prvotriedne zábavné stredisko, ktoré sa podľa mňa nedá v súčasnosti so žiadnym porovnávať,“ hovorí pán Scott Jenkins, generálny manažér Atlanta Stadium.

„Chceme dosiahnuť spojenie našej vízie podľa predstáv tímu Falcon a hlavnej futbalovej ligy v Atlante, tak aby sme vytvorili jedinečný štadión, ktorý prinesie najlepší zážitok pre diváka na svete,“ hovorí pán Shannon Miller, IBM Interactive.

Spojením najnovších hardvérových a sieťových technológií tak bude môcť návštevník podujatia využívať interaktívne služby už pred cestou na štadión.

„Návštevník získa informáciu o premávke v reálnom čase. Pomôžeme mu s hľadaním miesta na parkovanie a s orientáciou na štadióne, aj s tým ako sa z neho dostať.“

Už dnes používame viacero mobilných zariadení naraz, a preto aj štadión poskytne možnosť ich vzájomného prepojenia, či prepojenia s inými zariadeniami na štadióne, ktoré poskytnú divákom rôzne informácie vo forme videí alebo interaktívnych správ a aplikácií.

„Musíme sa na to pozerať z pohľadu fanúšika, ako sa s ním čo najlepšie prepojíme. Ale je tu aj kritická otázka z pohľadu personálu, aké máme možnosti. Ako porozumieť tomu, čo sa deje na štadióne a ako môžeme lepšie rozmiestniť personál tak, aby mohol reagovať na aktuálne udalosti,“ hovorí pán Jared Miller, AMB Sporst and Entertainment.

Pre spracovanie kvanta údajov tak bude mať štadión vo svojich útrobách vlastné dátové centrum, ktoré poskytne sieťový prístup k informáciám prostredníctvom CLOUDovej technológie, spolu s Wi-Fi hotspotmi rozmiestnenými na štadióne.

„Infraštruktúra je základnom všetkého, čo sa bude budovať. Či už pre zlepšenie zážitku fanúšikov alebo operátorov štadióna. Veľa mechanických systémov štadióna bude fungovať na rovnakej infraštruktúre. Preto ju potrebujeme vybudovať tak, že bude vyhovovať požiadavkám s ohľadom na maximálnu flexibilitu.“

Už v počiatkoch sa preto musí zohľadniť narastajúci počet mobilných zariadení tak, aby sa tomuto trendu mohli prispôsobiť i použité technológie.

„Dôsledne sa zaoberáme technológiou na novom štadióne, vylepšujeme ju, aby bola pripravená na nové inovácie. Preverovali sme veľa spôsobov, z ktorých sme získali nové znalosti, ktoré nám pomôžu implementovať technológiu tak, aby sme podporili ciele organizácie a fanúšikov. Zaoberáme sa vylepšením zážitku, ako pomôcť tímu zvíťaziť a ako spraviť budovu viac efektívnejšiu.“

Pri takomto obrovskom projekte sa spoločnosti budú určite stretávať s veľkými výzvami nielen pri budovaní samotného štadióna, ale aj pri budovaní jeho srdca, teda dátového centra. Bude teda určite zaujímavé sledovať, ako sa ich predstavy nakoniec naplnia a čo všetko pre návštevníkov tohto inteligentného štadióna prinesú.