Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie Kevin zastraší zlodejov tým, že imituje skutočnú osobu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže ľudia nie sú zvyčajne doma 24 hodín denne, ich nehnuteľnosť môže prilákať prípadných zlodejov. Nové zariadenie s názvom Kevin v podobe reproduktora je však navrhnuté ako virtuálny spolubývajúci, ktorý vyžaruje svetlo a simuluje zvuky a činnosti skutočného človeka v domácnosti, aby zastrašil všetkých nevítaných návštevníkov v neprítomnosti majiteľa.

Zariadenie vyrobila švajčiarska spoločnosť Mitipi a pomenovala ho podľa filmovej postavy Kevina zo známeho filmu Sám doma. Rovnako ako filmová predloha, aj elektronický Kevin skúša rôzne triky, aby odradil prípadných votrelcov, teda aspoň v to dúfajú jeho tvorcovia.

Reproduktor sa pripája k domácej Wi-Fi sieti a dal by sa označiť za virtuálneho spolubývajúceho, ktorý je navrhnutý tak, aby simuloval skutočnú osobu v domácnosti. S využitím zabudovaného svetelného snímača dokáže svietiť teplým bielym svetlom, ale aj nastaviteľnými farebnými svetlami v celej škále RGB. Virtuálny Kevin dokáže zistiť, kedy je čas na osvetlenie miestnosti a dokonca vie nasimulovať svietenie televízora, ktorý bliká na stenu.

Zariadenie Kevin od spoločnosti Mitipi je bezdrôtový reproduktor, ktorý vyžaruje svelto a simuluje zvuky skutočného človeka v domácnosti pre odradenie prípadných zlodejov.

Po zvukovej stránke zariadenie Kevin využíva svoj 5 wattový reproduktor na replikáciu rôznych typov zvukov, ktoré sa zvyčajne dajú počuť v domácnosti, ako sú kroky, hranie nástrojov alebo zvuky domácich zvierat. Rôzne nastavenia osvetlenia a zvuku sa môžu spúšťať automaticky, manuálne pomocou fyzických tlačidiel na zariadení alebo vzdialene prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie.

Domáci strážca Kevin sa spolieha na algoritmus, ktorý zohľadňuje veci ako lokalita, jazyk, časové pásmo a počasie, aby lepšie simuloval prítomnosť skutočnej osoby. Používatelia môžu tiež usmerniť zariadenie správnym smerom tým, že nastavia preferencie, napríklad či žijú sami, hrajú na hudobné nástroje alebo majú domáce zvieratá.

Po zvukovej stránke zariadenie Kevin využíva svoj 5 wattový reproduktor na replikáciu rôznych typov zvukov, ktoré sa zvyčajne dajú počuť v domácnosti, ako sú kroky, hranie nástrojov alebo zvuky domácich zvierat.

Spoločnosť Mitipi v súčasnosti hľadá finančné prostriedky cez start-up kampaň na portáli Kickstarter. Virtuálny spolubývajúci Kevin sa tu dá získať za finančnú podporu vo výške 199 CHF (približne 172 EUR). Vývojárom sa už podarilo vyzbierať cieľovú čiastku 50 000 CHF a ak pôjde všetko podľa ich plánov, prvé kusy by sa mali začať zasielať v decembri 2018.

S využitím zabudovaného svetelného snímača dokáže zariadenie Kevin svietiť teplým bielym svetlom, ale aj nastaviteľnými farebnými svetlami v celej škále RGB.