Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nissan sa posúva smerom aj k domácej solárnej energii

Nissan sa posúva smerom aj k domácej solárnej energii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrická energia začína byť súčasťou veľkých moderných automobiliek, no niektoré z nich sa snažia túto technológiu posilniť nielen v automobiloch, ale aj v domácnostiach. Novo založená japonská spoločnosť Nissan Energy Solar tak prichádza s kompletným systémom riadenia energie v domácnosti, pričom využíva staré batérie z vozidiel Nissan Leaf spolu so strešnými solárnymi panelmi.

Tesla, Mercedes-Benz či Renault sú niektorí z veľkých výrobcov automobilov, ktorí vyvinuli aj domáce batérie pre skladovanie elektrickej energie. Spoločnosť Nissan v tejto oblasti tiež figuruje a v roku 2016 odhalila batériu xStorage, ktorá využíva recyklované listové batérie.

Nová spoločnosť Nissan Energy Solar ide v tomto smere ešte o trocha ďalej a sľubuje majiteľom domov vo Veľkej Británii komplexné riešenie ukladanie elektrickej energie. To znamená prepojenie batérie xStorage k solárnym panelom na streche domu pre zhromažďovanie a uchovávanie získanej energie, ktorá môže byť použitá pre napájanie domácnosti a nabíjanie elektromobilov Nissan Leaf a e-NV200.

Spoločnosť Nissan Energy Solar ponúka tri rôzne prevedenia solárnych panelov, jedno lacné riešenie, druhé orientované na optimalizovanie efektívnosti a tretie je navrhnuté tak, aby bolo ešte o niečo sofistikovanejšie.

Spoločnosť Nissan Energy Solar ponúka tri rôzne prevedenia solárnych panelov, jedno lacné riešenie, druhé orientované na optimalizovanie efektívnosti a tretie je navrhnuté tak, aby bolo ešte o niečo sofistikovanejšie. Nissan odhaduje, že majiteľom domov v UK by jeho systém mohol pomôcť ušetriť až o 66 percent z poplatkov za odber elektrickej energie zo siete. Cena za inštaláciu systému so šiestimi solárnymi panelmi sa začína od 3 881 libier (okolo 4 400 EUR). Spoločnosť zatiaľ neoznámila, či ich novinka bude dostupná aj za hranicami Veľkej Británie a tiež nie je známy dátum vydania, no vraj by mal byť čoskoro na predaj.

Nissan odhaduje, že majiteľom domov v UK by jeho systém mohol pomôcť ušetriť až o 66 percent z poplatkov za odber elektrickej energie zo siete.