Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Telekom prináša množstvo automatizovaných zariadení pre inteligentnú domácnosť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Smart Home, alebo inteligentná domácnosť, aktuálna téma dnešnej doby. Kedy je však podľa vás domácnosť inteligentná? No zrejme vtedy, ak sa o všetko nemusíte starať vy, ale o niečo by sa mohla postarať aj sama. S niečím takým prichádza aj Slovak Telekom a v jeho systéme sú niektoré veci naozaj automatické.

Smart Home tvorí ekosystém zariadení a senzorov, ktoré používateľom pomáhajú s riešením každodenných situácií a zabehnutých rutín v domácnosti. Svoje riešenie v tomto smere postavil Slovak Telekom na základe prieskumov požiadaviek samotných používateľov, ktorí často vyžadujú rôzne konfigurácie.

„My sme sa rozhodli dať do základu centrálnu jednotku, dverový senzor, to znamená, že zaznamená otvorenie zavretie dverí, plus teplotu v miestnosti a pohybový senzor. Pohybový senzor takisto zaznamenáva aj teplotu, pohyb v miestnosti a spolu tieto tri zariadenia tvoria taký ten základ inteligentnej domácnosti,“ hovorí pán Rudolf Klein, Slovak Telekom.

Základný systém sa však dá jednoducho rozšíriť aj o ďalšie zariadenia podľa preferencií používateľa. Patria medzi ne dymové senzory s alarmom, inteligentné zásuvky pre ovládanie a meranie spotreby elektrickej energie, Wi-Fi reproduktory, či rôzne druhy svietidiel a LED žiaroviek, ktoré dokážu svietiť množstvom farieb v rôznej intenzite a vyčarujú tak aj dobrú náladu.

„Ďalším zariadením je vodný, alebo inak záplavový senzor. Inštaluje sa k práčke, sušičke, umývadlu. Zaznamenáva únik vody. To znamená, že keď sa spoja kontakty v ňom mlákou vody, zaznamená únik vody, oznámi mi cez aplikáciu, cez notifikáciu, že pozor, niekde mi uniká voda.“

Blíži sa vykurovacia sezóna a aj v tomto smere má Slovak Telekom riešenie v podobe inteligentných radiátorových hlavíc, ktoré sa ovládajú bezdrôtovo cez vlastný termostat.

„A na základe tohto vieme sledovať teplotu plus nastavovať teplotu ideálnu, akú chceme. Znížim si teplotu, keď odchádzam z domácnosti, nastavím si ideálnu teplotu, keď som v domácnosti. Plus cez aplikáciu ovládam, aká akurát má byť.

Telekom prináša množstvo automatizovaných zariadení pre inteligentnú domácnosť

No nezabudlo sa ani na bezpečnosť. K nej prispieva nielen interiérová kamera, ale po novom aj exteriérová, ktorá je vybavená krytím IP68, takže zvláda aj rozličné vrtochy počasia.

„Obidve naše kamery, interiérová a exteriérová, majú aj nočné videnie. To znamená, že ona sa prepína automaticky ak má slabé svetlo do nočného režimu, je to komplet infračervené. Plus samozrejme pohybový a ruchový senzor, keď zaznamená, že sa vonku niečo deje, automaticky zapne nahrávanie, uloží mi nahrávku do nášho Smart Home. A navyše exteriérová kamera má aj prisvecovanie.“

Správcom celého ekosystému zariadení a senzorov v inteligentnej domácnosti je pritom takzvaná centrálna jednotka.

„To znamená, že centrálu pripojíme na internet a šíri ďalej konektivitu cez rádiový signál. Používame Zigbee a Homematic IP. Zariadenia ďalšie sa pripájajú bezdrôtovo na centrálnu jednotku, ktorá je práve tým spomínaným správcom. Odosiela údaje cez cloud do našej mobilnej aplikácie a všetko kontroluje.“

Sprievodná mobilná aplikácia je určená pre smartfóny a tablety s operačným systémom Android a iOS, no podporuje aj vybrané typy inteligentných hodiniek. Používateľ si pritom vie cez ňu nastaviť zariadenia a senzory Smart Home tak, že im určí, čo a kedy majú robiť, ak sa splnia určité podmienky.

„Svetlo sa zapne len vtedy, keď to potrebujem, v miestnosti, kde to ja potrebujem. Kúrenie sa mi automaticky vypne, keď ja odchádzam z domácnosti. Keď prichádzam, zapne sa kúrenie, zapne sa obľúbená hudba. Ráno sa mi zapne televízor, ráno sa mi predohreje kávovar. Všetko sa vie nastaviť tak, aby to fungovalo nezávisle, aby fungovalo autonómne a reagovalo na podnety, ktoré mu dávam ja,“ dodáva pán Rudolf Klein, Slovak Telekom.

Aj vďaka riešeniu Smart Home od Slovak Telekomu sa môžu teda viaceré domácnosti na Slovensku stať inteligentnými. Pri tomto riešení neslúži mobilná aplikácia a mobil len ako diaľkový ovládač pre zapínanie a vypínanie zariadení, ale dokáže pomôcť nastaviť autonómne režimy. A možno sa v budúcnosti dočkáme aj takého systému inteligentnej domácnosti, ktorý sám navrhne, čo by mal robiť, aby nám ešte viac spríjemnil a uľahčil naše životy.