Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Analyzátor Bosch X-Spect zistí, z čoho je škvrna na vašom oblečení

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 10. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite ste sa už nejeden krát stretli s otázkou z čoho je tá škvrna na bielizni a ako sa mi ju podarí odstrániť. Najmä na detských veciach. Ak si ale neviete spomenúť, ako sa tam dostala alebo čo ju spôsobilo a netuší to ani vaše dieťa, riešením by mohol byť inteligentný analyzátor škvŕn z dielne nemeckého inovátora Bosch.

Nemecký technologický gigant Bosch je známy najmä svojimi domácimi spotrebičmi. No okrem noviniek z tejto oblasti sa na výstave IFA pochválil aj konceptom netradičného zariadenia, ktoré však so spotrebičmi úzko súvisí. Nesie názov X-Spect a svojim tvarom by sa dalo prirovnať k diaľkovému ovládaču od televízora. Aj preto, že jeho telo s malým displejom a dotykovými tlačidlami sa drží v jednej ruke. X-Spect však neovláda žiadne zariadenia v domácnosti, ale slúži ako ručný analyzátor oblečenia.

Ručný analyzátor materiálov a tkaniny Bosch X-Spect.

Skener totiž pomocou dvojice optických snímačov dokáže určiť druh látky, z ktorej je oblečenie vyrobené, no poradí si dokonca aj s identifikáciou škvrny na oblečení. Získané údaje potom cez Wi-Fi posiela do vzdialeného cloudového úložiska, kde špeciálny algoritmus určí, na čo sa skener cez svoje snímače práve pozerá. Vyhodnotené údaje sa vrátia naspäť do zariadenia a z neho ich používateľ, opäť prostredníctvom Wi-Fi pripojenia môže poslať aj do inteligentnej práčky Bosch. Tá sa podľa týchto informácií automaticky nastaví pre optimálny prací cyklus.

Ručný analyzátor materiálov a tkaniny Bosch X-Spect.

X-Spect v súčasnosti dokáže identifikovať dva druhy komponentov v tkanine oblečenia a štyri rôzne homogénne materiály zo škvŕn, ako je napríklad aj červené víno, rúž či iná dámska dekoratívna kozmetika, ale aj jablko. Vývojári dúfajú, že v blízkej budúcnosti bude ich zariadenie schopné rozoznávať minimálne tri druhy komponentov v tkanive a až 16 rôznych materiálov v škvrnách. Bosch vidí využitie skenera X-Spect aj ako nástroja pre analýzu čerstvosti potravín v chladničke. Tiež by sa mohol spárovať s inteligentnou rúrou a po naskenovaní jedla by sa automaticky spustil proces predhrievania.

Ručný analyzátor materiálov a tkaniny Bosch X-Spect.