Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako sa býva v inteligentnej domácnosti?

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď niekedy máme pocit, že ľudskú rasu onedlho nahradia roboty a svet je zbytočne pretechnizovaný, niektorým moderným riešeniam predsa len prídeme na chuť. Ak nám dokážu uľahčiť život, rozveseliť nás, postarať sa o našu bezpečnosť a nebodaj ešte aj ušetriť za energie, predsudky rýchlo hodíme za hlavu.

Inteligentné zariadenia vám podávajú správy

 

Môže vám to na prvý pohľad priapadať ako scénka zo sfi-fi filmu, avšak moderné technológie nám dnes uľahčujú život v mnohých oblastiach. Predstavte si napríklad, že je zima, vy ste v práci a o hodinu vyrazíte domov. Bežnému človeku napadne, že nesmie zabudnúť nakúpiť. Vám, keďže využívate Z-Wave inteligentné zariadenia, napadne prostredníctvom mobilu a internetového pripojenia zapnúť na diaľku kúrenie, aby vás doma nečakala ľadovňa. V lete zasa môžete priamo z kancelárskeho kresla spustiť zavlažovanie záhrady a klimatizáciu.

Inteligentná domácnosť vám aj do práce môže zasielať rôzne správy – napríklad o spotrebe elektrickej energie celkovo alebo s prihliadnutím na konkrétne zariadenia, o návštevách, ktoré vás doma nezastihli, o stave počasia. Ak sa vonku nečakane strhne víchrica sprevádzaná dažďom, riadiacia jednotka pošle signál, aby sa zavreli okná alebo stiahli rolety. Máte pocit, že zo špajze čoraz častejšie ubúdajú sladkosti? Kamerový systém vám hravo pomôže odhaliť vinníka.

Inteligentná domácnosť poskytuje mnoho šikovných riešení.

Sebestačná domácnosť

 

Vďaka inteligentnej domácnosti môže byť večer strávený vo dvojici ešte krajší. Stlmte svetlá, kedykoľvek uznáte za vhodné, zapnite romantickú hudbu, zatiahnite žalúzie alebo zamknite dvere... Nemusíte zakaždým odbiehať a nechávať svoju partnerku / partnera osamote, miesto toho si užite v objatí každú sekundu.

Inteligentná domácnosť poskytuje mnoho šikovných riešení aj v oblasti zabezpečenia domov a bytov, vykurovania, chladenia, využívania elektrickej energie, vody, plynu či merania spotreby. Majte pod kontrolou, čo robia vaše deti, keď sú samy doma, a pokojne spávajte aj počas dovolenky. Inteligentná domácnosť sa totiž o seba dokáže postarať sama.