Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Klimatizácia Samsung Wind-Free príjemne schladí, no neobťažuje fúkaním studeného vzduchu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite budete súhlasiť, že ideálne je stráviť letné dni práve schladením sa pri mori alebo pri bazéne. Ak ale takú možnosť nemáte, bude vám musieť na prekonanie horúčav stačiť klimatizácia. Teraz sa ozvú všetky tie hlasy, ktoré budú tvrdiť, že klimatizácie sú nezdravé a vyfukovaný studený vzduch mnoho ľudí obťažuje. Ale pozor, vývojári z juhokórejského Samsungu sa zamysleli práve nad týmto problémom a tak sa na svetlo sveta dostala klimatizácia, ktorá už s prúdiacim chladným vzduchom nebude nikoho obťažovať.

Aj keď sa dnes nájdu i mobilné klimatizácie, predsa len sú účinnejšie a efektívnejšie také, ktoré sa skladajú z dvoch častí, z vonkajšej a z vnútornej. Tie sú spolu prepojené medenými potrubiami, cez ktoré prúdi chladiace médium.

„Vnútorná jednotka má niekoľko častí. Je tam filter, niekoľkostupňový, potom je tam ventilátor a je tam výparník, ktorý vlastne je výmenníkom a spôsobuje to, že schladzuje ten vzduch, ktorý je nasávaný. Vonkajšia jednotka vlastne robí to, že toto médium, ktoré je oteplené, vlastne schladzuje a odovzdáva to teplo zase do prostredia smerom von,“ hovorí pán Marek Vass, COM-KLIMA.

Kedysi sa klimatizácie len zapínali a vypínali podľa toho, ako sa menila teplota. Takéto nárazy elektrického prúdu sa samozrejme odzrkadlili na vysokej spotrebe. Dnešné klimatizácie sú však vďaka moderným technológiám podstatne energeticky efektívnejšie. Za všetkým stojí takzvaný digitálny invertor.

„To znamená, že si frekvenčne mení rýchlosť a otáčky kompresora podľa toho, aká je potreba chladenia v tých vnútorných priestoroch,“ vysvetľuje pán Marek Vass, COM-KLIMA.

Rýchlosť prúdenia chladného vzduchu z bežných klimatizácií však nemusí byť príjemná na pocit, najmä ak sa človek zdržuje príliš blízko výfukového otvoru. Riešením by však mohla byť inovatívna klimatizácia z dielne juhokórejského výrobcu Samsung, ktorá prináša funkciu Wind-Free. Tá zabezpečí, aby vzduch prúdil do miestnosti takou rýchlosťou, že ho človek v podstate na pokožke ani necíti.

„Klasická klimatizácia alebo jednotka, keď má otvorenú lamelu, má výfukovú rýchlosť zhruba od 5 až do 10 metra za sekundu. Wind-Free jednotka pri zavretej lamele pri tej funkcii Wind-Free má výfukovú rýchlosť 0,15 metra za sekundu. Zabezpečilo sa to jednoduchou funkciou a to je, že sme vytvorili mikro otvory na povrchu jednotky. Je ich 21 000 a cez tie prúdi vzduch,“ hovorí pán Andrej Píš, Samsung Electronics CZ & SK.

Samozrejme takýto komfort si používateľ vychutná až po prvotnom vychladení miestnosti, preto by mal najprv spustiť klimatizáciu v štandardnom režime s otvorenou lamelou a počkať si na dosiahnutie požadovanej teploty. Tá by však, s ohľadom na zdravie, nemala byť príliš nízka oproti tej vonkajšej.

„Z biologického hľadiska je dobrý rozdiel teplôt medzi vonkajšou a vnútornou jednotkou asi šesť stupňov. V tom momente je možné dobré zapnúť tento Wind-Free mód, kedy tá klimatizácia už nefúka a udržuje len tú klimatizáciu v tej teplote,“ dopĺňa pán Marek Vass, COM-KLIMA.

Klimatizácia Samsung Wind-Free.

Klimatizácie Wind-Free majú kompaktný trojuholníkový dizajn, vďaka ktorému sa vývojárom zo Samsungu podarilo aj z menšej plochy preniesť väčší výkon, ktorý je potrebný pre prvotné ochladenie miestnosti.

„Trianglový dizajn má ešte výhodu aj v tom, že môžeme zabezpečiť dlhší dofuk jednotky a tým vieme zabezpečiť aj to rýchlejšie vychladenie. Bežné klimatizácie majú ten dofuk okolo 8 metrov. Táto klimatizácia až okolo 15 metrov môže dofúknuť, čiže môžeme to použiť aj v tenkej dlhej miestnosti,“ hovorí pán Andrej Píš, Samsung Electronics CZ & SK.

Okrem toho sa klimatizácia môže pochváliť nízkou hlučnosťou, ktorá je zhruba ešte 3 krát menšia ako pri najtichších vysávačoch. Takmer vôbec nie je počuť a nikoho teda neruší ani pri nočnej prevádzke.

„Táto klimatizácia má pod 20 decibelov, takže je to naozaj tiché. A ešte samozrejme vieme zabezpečiť v tých nočných hodinách takzvaný Quit režim, kde vlastne je tá hlučnosť potlačená ešte nižšie, lebo potrebujeme nižší výkon.“

Klimatizácie Wind-Free si tak okrem spoločenských miestností môžu nájdu svoje miesto aj v spálňach a najmä v detských izbách. No a o to, aby bol vychladený vzduch aj čistý, sa postará dômyselná filtrácia, ktorá má dva stupne ochrany.

„Prvý je Easy Filter, ktorý zachytáva pevné častice a alergény. Druhý stupeň je Virus Doctor, ktorý ničí vlastne ďalšie veci, ktoré nezachytil ten prvý stupeň filtrácie a zároveň aj baktérie.“

V modernej „Smart“ dobe nechýba samozrejme ani možnosť ovládania klimatizácie prostredníctvom mobilnej aplikácie s názvom Smart Home, cez ktorú je možné zariadenie ovládať aj na diaľku a napríklad z práce si tak pred príchodom vychladiť miestnosť.

„Pomocou tejto aplikácie sa dajú samozrejme nastavovať teploty, funkcie, samotná funkcia Wind-Free. Ale viete si nastavovať aj časový program a napríklad aj spotrebu energie viete sledovať,“ uzatvára pán Andrej Píš, Samsung Electronics CZ & SK.

Klimatizácie Wind-Free teda prinášajú vďaka inovatívnym technológiám do segmentu chladenia nový vietor. Aj keď iba obrazne, pretože práve ten dokážu efektívne skrotiť a premeniť na chladný vánok, ktorý môže spríjemniť letné horúce dni, aj noci.