Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volocopter otestujú v reálnych podmienkach na oblohe nad Dubajom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mesto nekonečných možností, aj tak nejako by sa dal charakterizovať Dubaj, ktorý je známy najmä svojou architektúrou. No mestské zastupiteľstvo v Dubaji usilovne pracuje aj na inovatívnych technológiách, ktoré z mesta vytvárajú takzvané Smart City. Okrem autonómnych pozemných taxíkov a dopravnej siete Hyperloop sa toto mesto čoskoro dočká aj prvého reálneho testovania 18 rotorového elektrického stroja Volocopter, ktorý by mohol slúžiť ako autonómna letecká taxi služba.

Od prvej zmienky o vývoji Volocopteru v Nemecku v roku 2013 už stihli jeho tvorcovia uskutočniť stovky bezpilotných testovacích letov. Taktiež predstavili novšiu verziu s názvom Volocopter 2. Teraz prichádza na rad mesto Dubaj, ktorého dopravný úrad už vo februári oznámil plány, že by v priebehu tohto roka vyskúšal osobné lietajúce taxíky Ehang. No s najnovšou správou o Volocopter to vyzerá tak, že Dubaj má v pláne zapojiť viacej hráčov do mestskej leteckej mobility.

Volocopter je 18 rotorový elektrický stroj, ktorý dokáže lietať autonómne bez ľudského pilota.

Volocopter je plne elektrický lietajúci stroj s 18 rotormi, ktorý by sa dal svojim tvarom prirovnať k helikoptére. Dokáže autonómne prepraviť dvoch cestujúcich z bodu A do bodu B bez potreby ľudského pilota. Stroj s vertikálny štartom a pristátím je poháňaný deviatimi batériami, ktoré sú vymeniteľné. V prípade potreby sa dokáže vznášať vo vzduchu a pre núdzové prípady je vybavený padákom. Maximálna doba letu je približne 30 minút s maximálnou rýchlosťou 100 km / h.

Dvojmiestny Volocopter bude testovaný v reálnych podmienkach na oblohe v Dubaji ako autonómna letecká taxislužba.

Pre svoje účely sa Volocopter v Dubaji premenuje na Autonomous Air Taxi (autonómne letecké taxi – AAT) a prvé skúšobné operácie na oblohe nad Dubajom sa začnú vo štvrtom štvrťroku tohto roka. Testy s Volocopterom budú trvať päť rokov. Dubaj pritom plánuje mať do roku 2030 pokrytých až 25 percent všetkých osobných ciest autonómnou mestskou dopravou.

Volocopter dosahuje maximálnu rýchlosť 100 km / h a jeho maximálna dĺžka letu je približne 30 minút.