Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Tertill vám môže pomôcť vyčistiť záhradku od buriny

Robot Tertill vám môže pomôcť vyčistiť záhradku od buriny
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Robotické vysávače sa stali užitočnou pomôckou vo viacerých moderných domácnostiach, no čo ak by ste okrem upratania svojej obývačky potrebovali pomôcť aj s odstránením rastúcej buriny na záhradke? Už aj takéto automatizované technologické riešenie existuje v podobe malého robota s názvom Tertill.

Záhradný robot Tertill je zariadenie na kolieskach, ktoré je odolné voči poveternostným vplyvom a slnečnému žiareniu, takže by nemal byť problém ho nechať na vašej záhradke pracovať bez toho, aby ste sa museli zaoberať jeho nabíjaním alebo schovávaním pred dažďom. Robot pritom využíva vlastné algoritmy, ktoré mu umožnia neustále sledovať pôdu na záhradke.

Kapacitné senzory na prednom nárazníku robota mu naznačia, že sa má vrátiť a otočiť, keď narazí na vysoké plodiny alebo iné prekážky. Senzory tiež slúžia na to, aby robot neopustil priestor záhradky, pokiaľ je obklopená krátkym plotom, drevenými zábranami alebo niečím iným, s čím by sa mohol stretnúť.

Robot Tertill je navrhnutý pre automatizované odstraňovanie malej buriny na záhradkách.

Ďalšie kapacitné senzory na spodnej strane robota detegujú malé buriny, ktoré sú dostatočne krátke na to, aby cez ne robot mohol prejsť. Keď k tomu dôjde, robot sa zastaví a aktivuje spodný strihací stroj na strune, ktorý burinu vystrihne z pôdy. Aby boli pred robotom ušetrené nízke sadenice plodín, musí ich používateľ obkolesiť nejakými plastickými zábranami, ktoré senzory rozoznajú.

Hoci prvá zmienka o robotovi Tertill padla už pred niekoľkými mesiacmi, výrobca až teraz plánuje spustenie start-up kampane, ktorá sa začne niekedy v letných mesiacoch. Podporovatelia kampane by sa pritom mohli dočkať vlastného záhradného robota Tertill do konca roka. Predpokladaná maloobchodná cena je 300 dolárov.

Prvý prototyp záhradného robota Tertill.