Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Žalúzie SolarGaps blokujú a zároveň aj ťažia dopadajúce slnečné svetlo

Žalúzie SolarGaps blokujú a zároveň aj ťažia dopadajúce slnečné svetlo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Klasické okenné žalúzie nám pomáhajú tieniť slnečné svetlo a tým aj šetriť spotrebu elektrickej energie, pretože sa miestnosť tak prudko nezohrieva a tým pádom sa znižuje nutnosť zapínania klimatizácie. Žalúzie SolarGaps však berú veci ešte o krok ďalej. Každá ich lamela je totiž vybavená radom monokryštalických solárnych panelov, ktoré generujú elektrickú energiu prostredníctvom slnečného svetla, ktoré žalúzie blokujú.

Žalúzie SolarGaps sú schopné vygenerovať až 100 wattov elektrickej energie z každého štvorcového metra žalúzii, pokiaľ sú namontované na vonkajšej strane, alebo až 50 wattov za hodinu z každého štvorcového metra žalúzií, keď sú namontované vo vnútri. Vyrobená energia sa môže odvádzať do mestskej siete a predávať energetickej spoločnosti, alebo sa dá uložiť v batérii pre neskoršie použitie, či rovno môže napájať rôzne pripojenie elektrické zariadenia.

Žalúzie SolarGaps majú lamely tvorené z malých monokryštalických solárnych panelov

Vďaka svetelnému senzoru sa dokážu lamely žalúzií automaticky natáčať a meniť svoj uhol podľa dopadajúcich slnečných lúčov tak, aby ich dokázali čo najviac absorbovať. Žalúzie sa samozrejme dajú ovládať aj ručne alebo pomocou mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS a Android. Tá používateľom umožňuje nielen otváranie a zatváranie žalúzií podľa vlastného uváženia, ale dá sa nastaviť aj pravidelný plán, či sa môžu nastaviť tak, aby sa otvárali vždy, keď niekto vstúpi do miestnosti. Používateľ si cez aplikáciu vie pozrieť aj to, koľko energie mu žalúzie vyprodukujú.

Žalúzie SolarGaps dokážu vygenerovať až 100 wattov elektrickej energie z jedného metra štvorcového žalúzií

Žalúzie SolarGaps sú momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dajú získať v rôznych veľkostiach. Čím väčšie rozmery, tým logicky aj vyššia cena. Len pre ilustráciu, najmenšia súprava žalúzií za 390 dolárov je k dispozícii v rozmeroch 81 x 91 centimetrov, alebo 91 x 91 centimetrov. Dodávka je naplánovaná na september tohto roku.

Žalúzie SolarGaps sa môžu automaticky naklápať za slnečným svetlom pre maximalizáciu zberu energie