Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zeon Smart Domov: Aj slovenské domácnosti môžu byť inteligentné – 1. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kto z nás by netúžil mať doma inteligentnú domácnosť. Mnohí o tom snívajú. Dnes však už nemusíme len snívať, všetko máme na dosah. Neveríte? Tak sa na to poďte pozrieť.

Smartfóny, tablety, televízory, bezdrôtové reproduktory, ako aj ďalšia elektronika či spotrebiče nám v dnešnej dobe prinášajú množstvo inteligentných funkcií, ktoré nám uľahčujú náš každodenný život a zlepšujú jeho kvalitu. Presne takýto smer sa dostáva priamo do našich domácností, z ktorých sa tak stávajú inteligentné. Nie je to nič nemožné ani na Slovensku aj vďaka novému konceptu so zariadeniami s názvom Zeon Smart Domov, ktorý pochádza z dielne spoločnosti ZSE.

„ZSE chce priniesť používateľom jednak nejaké nové zariadenia, nejakú novú technológiu. A na druhej strane aj pomôcť šetriť spotrebu elektrickej energie. Smart v zásade pre nás znamená jednoduchosť, pohodlie, komfort a v zásade prístup do domácnosti cez smartfón,“ hovorí pán Ivan Puchrík, produktový manažér, ZSE Energia.

Pre chod inteligentnej domácnosti v tomto koncepte je potrebné mať stabilné pripojenie k internetu s Wifi routerom a samozrejme aj smartfón či tablet s nainštalovanou sprievodnou aplikáciou. Tá sa dá bez problémov stiahnuť pre operačné systémy iOS a Android.

Základom systému Zeon Smart Domov je pritom súbor jednotlivých zariadení, ktoré sa dajú ovládať a programovať pomocou spomínanej aplikácie. Patrí sem napríklad inteligentná predlžovačka, či zásuvka, senzor pohybu, smart tlačidlo, senzor pre dvere a okná a tiež dymový senzor. Mozgom celého systému je riadiaca jednotka.

„Všetky tieto zariadenia alebo senzory komunikujú s touto hlavnou riadiacou jednotkou, ktorá potom odovzdáva informácie používateľovi do aplikácie. Celkový počet senzorov, ktoré je možné pripojiť do riadiacej jednotky je 32.“

Zariadenia konceptu Zeon Smart Domov od spoločnosti ZSE

Jedným z 32 možných pripojených zariadení môže byť spomínaná inteligentná zásuvka, ktorá sa dá na diaľku priamo zapínať a vypínať, prípadne jej používateľ určí cez aplikáciu harmonogram zapínania. Podobne funguje aj Smart predlžovačka so šiestimi samostatne ovládateľnými zásuvkami, do ktorých sa dajú zapojiť rôzne zariadenia, spotrebiče, alebo aj lampy a tiež pomocou aplikácie samostatne ovládať.

Súčasťou inteligentného riešenia je však aj senzor pre snímanie pohybu v miestnosti, dverový alebo okenný senzor a v neposlednom rade aj dymový senzor.

„Slúži na detekciu dymu v prípade vzniknutého požiaru. A takýto požiar vie tento senzor detegovať a ďalej poslať cez riadiacu jednotku notifikačnú správu priamo používateľovi na mobilný telefón.“

No a je tu ešte jedno šikovné zariadenie v podobe Smart tlačidla, ktoré poslúži buď ako zvonček, alebo sa dá nainštalovať napríklad k vchodovým dverám z vnútornej strany domu, aby pomohlo najmä zábudlivcom.

„Ak používateľ zabudne pri východe z bytu zhasnúť všetky svetlá alebo vypnúť spotrebiče, môže jednoduchým stlačením tohto tlačidla vypnúť naraz všetky zásuvky.“

Samozrejme zariadenia, ktoré sa majú Smart tlačidlom vypnúť, musia byť pripojené do Smart zásuviek. Zaujímavým senzorovým vybavením však disponuje aj aj samotná riadiaca jednotka, ktorá tak inteligentný systém ďalej rozširuje.

„Ešte sama v sebe obsahuje niekoľko senzorov, typu senzor tlaku, senzor teploty, senzor vlhkosti, prípadne senzor zaznamenávania hluku.“

Celý systém je pritom škálovateľný a dá sa prispôsobiť podľa požiadaviek jednotlivých domácností.

„Používateľ si môže rozšíriť Zeon Smart Domov zariadenia na rôzny počet. To znamená, že si môžem pripojiť aj 30 senzorov, ak mám väčšiu domácnosť, prípadne niekoľko kusov zásuviek alebo predlžovačiek,“ uzatvára pán Ivan Puchrík, produktový manažér, ZSE Energia.

Riešenie inteligentných domácností Zeon Smart Domov v sebe teda spája moderné technológie s jednoduchosťou používania prostredníctvom jedinej mobilnej aplikácie. Aj to používateľom prináša pocit pohodlia vo vlastnej domácnosti. Okrem toho môže takýto systém pomôcť pri šetrení spotreby elektrickej energie. Na to sa však spolu s modelovými situáciami využitia jednotlivých zariadení konceptu Zeon Smart Domov pozrieme nabudúce.